Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη δημοκρατία; – Το έλλειμμα του 51%, η διαφθορά και η αποδοκιμασία στις ΗΠΑ
- 08/05/2024, 16:15
- SHARE
Τις απόψεις των πολιτών στην Ελλάδα (αλλά και παγκοσμίως) για τον ρόλο της δημοκρατίας καθώς και το πως βαθμολογούν οι πολίτες τον ρόλο των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Κίνας στο σήμερα καταγράφει ο Δείκτης Αντίληψης της Δημοκρατίας (Democracy Perception Index – DPI).
Πρόκειται για την ετήσια έρευνα της Latana με την αμερικανική ΜΚΟ Alliance of Democracies, που «έτρεξε» ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ 62.953 ατόμων από 53 χώρες, στο χρονικό διάστημα από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 15 Απριλίου του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
Ο ρόλος της δημοκρατίας
Σύμφωνα με ορισμένα από τα ευρήματα που αφορούν την Ελλάδα, οι πολίτες υποστηρίζουν κατά 94% πως «η δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει» στη χώρα μας, δίνοντας στην Ελλάδα την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Το σχετικό ποσοστό διεθνώς ανήλθε στο 84%.
Οι χώρες που θεωρούνται πιο δημοκρατικές από τους πολίτες τους είναι το Ισραήλ, το Βιετνάμ και η Κίνα.
Από όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ελεύθερες» δημοκρατίες από την αμερικανική ΜΚΟ Freedom House, η Ελλάδα θεωρείται η λιγότερο δημοκρατική από τους πολίτες της (43%).
Ακόμα, η Ελλάδα σημειώνει το μεγαλύτερο έλλειμμα στη σύγκριση μεταξύ της αντίληψης για το πόσο σημαντική είναι η Δημοκρατία και του πόσο δημοκρατική είναι η χώρα (51%).
Στη δεύτερη χειρότερη θέση, με έλλειμμα 50%, βρίσκονται η Βενεζουέλα και η Ουγγαρία.
Οικονομική ανισότητα
Η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη μεταξύ των 53 χωρών της έρευνας σχετικά με το ποσοστό των πολιτών που συμφωνούν για το ότι η οικονομική ανισότητα αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία, με άνω του 75%.
Η χώρα μας είναι η 5η μεταξύ των πολιτών που υποστηρίζουν πως η διαφθορά απειλεί τη δημοκρατία και 5η στη ερώτηση για το εάν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία.
Οι αντιλήψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά με το πως κρίνουν οι Έλληνες την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και η Αυστρία είναι οι δυο χώρες της ΕΕ με τις πιο διχασμένες απόψεις για το θέμα.
Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2023, οι απόψεις των Ελλήνων για την ΕΕ έχουν αυξηθεί προς το θετικό κατά 2%.
Για τον ΟΗΕ
Σχετικά με τις απόψεις για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες που έχουν αρνητική άποψη για τον ΟΗΕ (μαζί με τις Ιαπωνία, Ρωσία και Ισραήλ).
Για τις ΗΠΑ
Οι γνώμες των Ελλήνων πολιτών για τις ΗΠΑ είναι αρνητικές, με ετήσια μεταβολή κατά -3%.
Στη χώρα μας καταγράφονται οι χειρότερες απόψεις για το αντίκτυπο που έχουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια δημοκρατία μετά από τη Ρωσία και την Κίνα
Για την Κίνα
Για την Κίνα, οι γνώμες των Ελλήνων είναι οριακά θετικές, έχοντας ωστόσο αυξηθεί +11% σε σχέση με το 2023.
Στο ερώτημα για το εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα εφόσον η τελευταία έκανε εισβολή στην Ταϊβάν, το 24% των Ελλήνων απάντησε θετικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά από αυτό της Ουγγαρίας (26%).
Για Ρωσία και Ουκρανία
Σχετικά με τη Ρωσία, οι συνολικές γνώμες των Ελλήνων παραμένουν στο σύνολο τους αρνητικές. Ωστόσο, οι Έλληνες θέλουν κατά 33% να διατηρήσουν οικονομικές επαφές με τη Ρωσία, με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Για την Ουκρανία και σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το NATO έχουν ενισχύσει σε αρκετό βαθμό το Κίεβο απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών λέει ότι έχουν κάνει
«πάρα πολλά» για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Πλήγμα για τους Αμερικανούς
Σχολιάζοντας την έρευνα, το Politico.eu σημειώνει πως διεθνής φήμη της Αμερικής έχει υποστεί πλήγμα από τις αρχές του 2023, ιδίως στις μουσουλμανικές χώρες, όπου η αμετακίνητη υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα έχει αποδειχθεί έντονα διχαστική.
Τώρα, η Ευρώπη προστίθεται στην τάση αυτή. «Για πρώτη φορά από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν, πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν επιστρέψει σε καθαρή αρνητική αντίληψη για τις ΗΠΑ. Αυτή η άνοδος και η πτώση, από την αρνητική στάση στη θετική [και] πίσω στην αρνητική στάση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία», δήλωσε ο Φρέντερικ Ντεβό, ανώτερος ερευνητής της Latana.
Εν τω μεταξύ, οι θετικές αντιλήψεις για την Κίνα στην Ασία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αντίληψη για το Πεκίνο να είναι καθαρά θετική, παρά τον συνεχιζόμενο ευρωπαϊκό σκεπτικισμό.