«Παράθυρο» Ιράν για απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ – Τι δήλωσε ο σύμβουλος του Χαμενεΐ

«Παράθυρο» Ιράν για απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ – Τι δήλωσε ο σύμβουλος του Χαμενεΐ
DOHA, IRAN - NOVEMBER 29: Fans of Iran and USA wave flags at tribune prior to the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between Iran and USA at Al Thumama Stadium in Doha, Qatar on November 29, 2022. Serhat Cagdas / Anadolu Agency (Photo by Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Οι επαφές της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ ή το Ομάν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω ΕΕ.

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά στην πολιτική του έναντι της χώρας που θεωρεί τον κυριότερο εχθρό του.

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τη διπλωματία την καλύτερη επιλογή (…) Είμαστε της ίδιας άποψης και επίσης είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε χθες Κυριακή ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραζί, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η διεθνής συμφωνία για το οποίο υπονομεύτηκε σε καθοριστικό βαθμό όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε» το ενδεχόμενο η Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφέρεια «απαλλαγμένη από τα πυρηνικά», ανέφερε ακόμη ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών (1997-2005).

Η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μέχρι τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απευθείας επαφή με τις ΗΠΑ.

Οι επαφές της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ ή το Ομάν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αν εφαρμοζόταν η ιδέα που πρότεινε ο κ. Χαραζί, θα επρόκειτο για μείζονα αλλαγή πολιτικής της Τεχεράνης, ωστόσο ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε στο Ιράν, ούτε στις ΗΠΑ, έχει πει οτιδήποτε σχετικά με το σενάριο αυτό.

Μόλις την Πέμπτη, ο κ. Χαραζί απείλησε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το δόγμα της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Παρότι χθες το επανέλαβε, συμπλήρωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να μη θέλει ούτε να αποκτήσει, ούτε να χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: