Bloomberg για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η βελτίωση των σχέσεων και το «αγκάθι» του Κυπριακού

Bloomberg για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η βελτίωση των σχέσεων και το «αγκάθι» του Κυπριακού
epa09820854 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) during their lunch meeting in Istanbul, Turkey, 13 March 2022. Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis is in an official visit to Turkey, to discuss with Turkish President Recep Tayyip Erdogan bilateral and international relations as well as the effects of the Russia-Ukraine War, the Turkish presidency’s communications directorate said. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Η Κύπρος αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας", τονίζει το Πρακτορείο.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι οι γείτονες στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στη βελτίωση των μακροχρόνια τεταμένων σχέσεων.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν τη χαλάρωση των εντάσεων στα τέλη του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Έκτοτε προέκυψαν περισσότερα εμπόδια, όπως η αντίθεση της Τουρκίας στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες στην υπέρβαση των ιστορικών εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών για την εκμετάλλευση της ενέργειας.

Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει ένα τζαμί που μετατράπηκε από ένα ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για “πρόκληση”, τονίζει το Bloomberg.

“Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης θα ασχοληθούν με ακανθώδη ζητήματα όπως η θέση των θαλάσσιων συνόρων – κρίσιμο ζήτημα για τον καθορισμό των δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου – και θα συζητήσουν πολιτικές λύσεις για το διαιρεμένο έθνος της Κύπρου”, προσθέτει το πρακτορείο.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία μας επιλύοντας προβλήματα“, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”. “Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα με ανοιχτή καρδιά και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερντογάν, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι πιθανή μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει ενέργεια στην Ελλάδα από το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη Μαύρη Θάλασσα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα“, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet. “Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η προοπτική μας. Αντί να βλέπουμε έναν άλυτο γρίφο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας”.

Ο διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αναζωογονήσει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο μπλοκ. Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εποπτεύει τις διαδικασίες ένταξης, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προόδου όσον αφορά στην Κύπρο.

Η Τουρκία ελέγχει το βόρειο τρίτο του νησιού από το 1974. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της ΕΕ, διοικείται από ελληνοκυπριακή διοίκηση, τονίζει το Bloomberg.

“Η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό“, ανέφερε τότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. “Θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας στα υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την έκταση των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία”.

“Η Κύπρος αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”, τονίζει το Bloomberg.

“Το αυτοανακηρυγμένο τουρκοκυπριακό κράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την ένωση του νησιού”, καταλήγει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: