Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν έκανε υπουργό Άμυνας έναν οικονομολόγο;

Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν έκανε υπουργό Άμυνας έναν οικονομολόγο;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κρεμλίνο ανησυχεί για το ότι η Ρωσία πλησιάζει σε μια κατάσταση όπως η Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ιδιαίτερα ψηλά στην προσοχή των ξένων media συνεχίζει να βρίσκεται από την Κυριακή η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να τοποθετήσει τον Αντρέι Μπελούσοφ, τον 65χρονο οικονομολόγο που έχει υπάρξει αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, στη θέση του υπουργού Άμυνας, αντικαθιστώντας μετά από 12 χρόνια στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο τον Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο 68χρονος Σοϊγκού θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία, έχοντας παράλληλα ευθύνες για τη στρατιωτική βιομηχανία της χώρας.

Το Reuters σημειώνει πως οι αλλαγές -είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν από τους βουλευτές της Ρωσιας- είναι οι πιο σημαντικές που έχει κάνει ο Πούτιν στη στρατιωτική διοίκηση από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκάλεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η αλλαγή έχει νόημα επειδή η Ρωσία πλησιάζει σε μια κατάσταση όπως η Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές αντιπροσώπευαν το 7,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτό, είπε ο Πεσκόφ, σήμαινε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες αυτές ευθυγραμμίζονταν και ενσωματώνονταν καλύτερα στη συνολική οικονομία της χώρας, και γι’ αυτό ο Πούτιν ήθελε τώρα έναν πολιτικό οικονομολόγο στη θέση του υπουργείου Άμυνας.

«Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης» συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Ο Μπελούσοφ, πρώην υπουργός Οικονομίας που είναι γνωστό ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Πούτιν, μοιράζεται το όραμα του Ρώσου ηγέτη για την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους και έχει επίσης συνεργαστεί με τους κορυφαίους τεχνοκράτες του Πούτιν, οι οποίοι επιθυμούν μεγαλύτερη καινοτομία και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Ο Μπελούσοφ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας.

Ο ανασχηματισμός, ο οποίος έπιασε την ελίτ απροετοίμαστη, δείχνει ότι ο Πούτιν εστιάζει περισσότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και θέλει να αξιοποιήσει μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής οικονομίας για τον πόλεμο, αφού η Δύση προσπάθησε, αλλά απέτυχε μέχρι στιγμής, να βυθίσει την οικονομία με κυρώσεις.

Οικονομικός πόλεμος και ο Πριγκόζιν

Οι οικονομολόγοι της Ρωσίας έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μεγάλη οικονομία, παρόλο που οι αδυναμίες του ρωσικού στρατού αποκαλύφθηκαν αμέσως μετά την εισβολή.

«Η πρόταση να διοριστεί ένας από τους κυριότερους οικονομολόγους της αυλής και ο κυριότερος κρατικός υπουργός στο οικονομικό μπλοκ ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να κερδίσει τον πόλεμο με τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας και τις διεθνείς αγορές» υποστήριξε ε ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center.

«Η στρατηγική νίκης σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι οι κινητοποιήσεις και οι επιδρομές, αλλά η αργή πίεση στην Ουκρανία με την ανώτερη δύναμη του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και της οικονομίας στο σύνολό της, η οποία, προφανώς, υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική για το μέτωπο και τα μετόπισθεν» πρόσθεσε ο Μπάουνοφ.

Η κίνηση του Πούτιν, αν και απροσδόκητη, διατηρεί την ισορροπία στην κορυφή του πολύπλοκου συστήματος προσωπικών δεσμεύσεων που συνθέτουν το σημερινό πολιτικό σύστημα της Ρωσίας.

Ο ανασχηματισμός δίνει στον Σόιγκου μια θέση που τεχνικά θεωρείται ανώτερη από τον ρόλο του στο υπουργείο Άμυνας, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια και σώζοντας τα προσχήματα για τον Σόιγκου. Ο Βαλερί Γερασίμοφ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας και κάποιος με πιο πρακτικό ρόλο όσον αφορά τη διεύθυνση του πολέμου, θα παραμείνει στη θέση του.

Ο Σοϊγκού επικρίθηκε έντονα από Ρώσους στρατιωτικούς για μια σειρά υποχωρήσεων που αναγκάστηκε να κάνει ο ρωσικός στρατός το 2022.

Ο διαβόητος Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner και ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Σόιγκου, ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας που ήλπιζε να ανατρέψει τον Σόιγκου πέρυσι, προτού συμφωνήσει να την ματαιώσει. Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε αργότερα σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Μαρκ Γκαλεότι, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Mayak Intelligence με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η δουλειά του υπουργού Άμυνας στη Ρωσία σε περίοδο πολέμου ήταν να διασφαλίζει ότι ο στρατός είχε όλα όσα χρειαζόταν, ενώ η δουλειά του Γερασίμοφ ήταν «δουλειά-κλειδί», καθώς πλέον αναφέρεται απευθείας στον Πούτιν, τον αρχιστράτηγο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το να έχουμε έναν οικονομολόγο, κάποιον που έχει μιλήσει για την ανάγκη να υποταχθεί ουσιαστικά μεγάλο μέρος της οικονομίας στις ανάγκες του αμυντικού τομέα, έχει κάποιο νόημα. Πρόκειται πλέον ουσιαστικά για τη δουλειά ενός οικονομικού διαχειριστή και ο Μπελούσοφ μπορεί να το κάνει αυτό» είπε ο Γκαλεότι.

Η αλλαγή είναι πιθανό να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια του Πούτιν να υποβάλει τις αμυντικές δαπάνες σε μεγαλύτερο έλεγχο από το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com