Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη σαρώνει σαν τσουνάμι την παγκόσμια αγορά εργασίας

Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη σαρώνει σαν τσουνάμι την παγκόσμια αγορά εργασίας
IMF Managing Director Kristalina Georgieva discusses the global economy and policy priorities ahead of the 2022 Annual Meetings at Georgetown University's School of Foreign Service on October 6, 2022 in Washington, DC. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Παρά τα αναμενόμενα οφέλη από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον τομέα της απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ζυρίχη, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και το 40% σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, όπως περισσότερη παραπληροφόρηση και ανισότητες στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχή σοκ, προερχόμενα τόσο από την πανδημία όσο και από τις γεωπολιτικές εντάσεις, με νέα σοκ που αναμένεται να προκύψουν, ιδίως λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης συνιστά πρόκληση για τις κοινωνίες, καθώς δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για τις αλλαγές που φέρνει. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και η παγκόσμια οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την νέα πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: