Ρεκόρ για τις ξένες επενδύσεις στη Γερμανία, παρά την πτώση στη Ευρώπη – 34,8 δισ. ευρώ το 2023

Ρεκόρ για τις ξένες επενδύσεις στη Γερμανία, παρά την πτώση στη Ευρώπη – 34,8 δισ. ευρώ το 2023
Photo: pixabay.com
Με 200 έργα, η Κίνα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό από το 2017, ενισχυμένη από τις επιπτώσεις της αναπλήρωσης του κορονoϊού.

Στο υψηλότερο επίπεδων όλων των εποχών διαμορφώθηκαν για το 2023 οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις στη Γερμανία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω του πληθωρισμού και του περιβάλλοντος που διαμορφώνουν τα υψηλά επιτόκια των ισχυρών κεντρικώντ τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ομοσπονδιακή αναπτυξιακή υπηρεσία Germany Trade and Invest (GTAI) που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, δεσμεύσεις για νέες εγκαταστάσεις και επεκτάσεις ανήλθαν σε 34,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από το ένα τρίτο το προηγούμενο επίπεδο ρεκόρ των 25,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. «Το επίπεδο των επενδύσεων έχει αυξηθεί αισθητά», δήλωσε στο Reuters ο Αχίμ Χάρτιγκ, διευθύνων σύμβουλος της GTAI.

Τα μεγαλύτερα project

Οκτώ έργα είχαν όγκο δισεκατομμυρίων. Το νούμερο ένα είναι ο ταϊβανέζικος όμιλος ημιαγωγών TSMC, ο οποίος σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο στη Δρέσδη.

Η αμερικανική εταιρεία τσιπ Wolfspeed θέλει να δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα εργοστάσιο στο Σάαρλαντ. Η Apple θέλει να επεκτείνει μαζικά το ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού τσιπ στο Μόναχο, σχεδιάζοντας να δαπανήσει 1 δισ. ευρώ.

Σε άλλους τομείς, ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος Eli Lilly δαπανά περίπου 2,3 δισ. ευρώ για το νέο του εργοστάσιο στο Alzey στη Ρηνανία-Παλατινάτο, ενώ ο ενεργειακός όμιλος BP σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 6,8 δισ. ευρώ για δύο αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα.

Τρία κέντρα δεδομένων στο Βερολίνο, το Βουστερμάρκ στο Βρανδεμβούργο και το Χάναου στην Έσση πρόκειται επίσης να ξεπεράσουν το όριο των δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα έργα

Συνολικά 1.759 έργα ανακοινώθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την GTAI, η οποία περιλαμβάνει στις στατιστικές της νέες εγκαταστάσεις και επεκτάσεις αλλά όχι εξαγορές και συγχωνεύσεις. Πρόκειται για μείωση κατά 1%, ή 24 έργα, σε σύγκριση με το 2022.

«Παγκοσμίως, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,6%, στην Ευρώπη κατά 7,4% και στη Δυτική Ευρώπη κατά 8,8%» σημείωσε ο Χάρτιγκ. Τα δύο τρίτα των έργων μπορούν να αποδοθούν στον τομέα των τεχνολογιών μετασχηματισμού, όπως οι μπαταρίες, οι πράσινες μορφές ενέργειας ή η ψηφιοποίηση.

«Τα χρειαζόμαστε αυτά για να καταστήσουμε τη Γερμανία κλιματικά ουδέτερη έως το 2035», πρόσθεσε ο Χάρτιγκ, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την προσέλκυση τέτοιων εταιρειών παρά τους υψηλούς φόρους και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κορυφαίες χώρες

Οι ΗΠΑ παρέμειναν πέρυσι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Γερμανία με 235 έργα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι κατά 16% μικρότερο από ό,τι το 2022, λόγω της ισχυρής στήριξης που παρέχει το πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού (IRA), δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της GTAI Τόμας Μποζογιάν.

«Αυτό έχει καταστήσει τις εγχώριες επενδύσεις στις ΗΠΑ πιο ελκυστικές» συμπλήρωσε.

Η Ελβετία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 202 έργα, ακολουθούμενη στενά από την Κίνα. Με 200 έργα, η Κίνα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό από το 2017, ενισχυμένη από τις επιπτώσεις της αναπλήρωσης του κορονoϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com