Παρίσι: Πάνω από 11 δισ. ευρώ το οικονομικό όφελος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Παρίσι: Πάνω από 11 δισ. ευρώ το οικονομικό όφελος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024
epa11269762 (FILE) - Detail of the gold medal of the Paris 2024 Olympic Games displayed during a press presentation at the offices of Chaumet jewelry in Paris, France, 02 February 2024 (re-issued 10 April 2024). The World Athletics federation announced on 10 April 2024 that it will award prize money at the 2024 Paris Olympic Games. Athletes who will win a gold medal in each of the 48 athletics event will receive US $50,000. The money will come out of the Olympic Committee's revenue share that World Athletics receive every four years. EPA/TERESA SUAREZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μετά από δεκαετίες επικρίσεων σχετικά με το πώς πόλεις όπως η Αθήνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο φόρτωσαν τις κυβερνήσεις τους με χρέη» σημειώνει το Bloomberg.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη οικονομική ώθηση ύψους 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσαν οι διοργανωτές των Αγώνων.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα που θα δημιουργηθεί από τη διοργάνωση των Αγώνων θα είναι περίπου 4,58 δισ. ευρώ, ο αντίκτυπος των κατασκευών θα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή του τουρισμού θα ανέλθει στα 3,56 δισ. ευρώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Centre de Droit et d’Economie du Sport με έδρα το Παρίσι, αναφέρει ότι το 17ετές χρονοδιάγραμμα των εκτιμήσεών τους καλύπτει τη φάση σχεδιασμού έως την περίοδο «κληρονομιάς» που λήγει το 2034.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Παρίσι αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις προσπάθειές της να εισαγάγει μια πιο εκσυγχρονισμένη, λιγότερο ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τους Αγώνες, η οποία θα εξακολουθεί να αφήνει θετικό αντίκτυπο για τους οικοδεσπότες.

Μετά από δεκαετίες επικρίσεων σχετικά με το πώς πόλεις όπως η Αθήνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό και φόρτωσαν τις κυβερνήσεις τους με χρέη, η ΔΟΕ προσπάθησε να επιλέξει πόλεις υποδοχής με βάση τον διάλογο και όχι την αντιπαλότητα, ώστε να προκύψουν Ολυμπιακοί Αγώνες που θα είναι φθηνότεροι και πιο βιώσιμοι.

Η μελέτη έκανε ακόμα λόγο για ένα «χαμηλό συνολικό αντίκτυπο» ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα μεσαίο σενάριο ύψους 8,99 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com