Η «Διεθνής» των τραπεζών ανησυχεί για την ψηφιοποίηση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η «Διεθνής» των τραπεζών ανησυχεί για την ψηφιοποίηση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημιουργούν νέα τρωτά σημεία και ενισχύουν τους υφιστάμενους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα.

Η ψηφιοποίηση και η είσοδος των εταιρειών τεχνολογικών εταιρειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα δημιουργούν νέα τρωτά σημεία και ενισχύουν τους υφιστάμενους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται νέους κανόνες για να μετριαστούν, ανέφερε η Επιτροπή της Βασιλείας των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών, η αρχή που συχνά χαρακτηρίζεται ως η «Διεθνή» των παγκόσμιων τραπεζών.

Η ανάπτυξη του cloud computing, με την οποία βασικές τραπεζικές υπηρεσίες βοηθούνται από εξωτερικές εταιρείες τεχνολογίας, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένων βιβλίων (DLT) και η εξάπλωση της ανοικτής τραπεζικής, ή εξωτερικές fintechs που μοιράζονται τα δεδομένα των πελατών με τις τράπεζες, δημιουργούν νέους κινδύνους.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή αποτελείται από κεντρικούς τραπεζίτες και τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές από τις οικονομίες της G20 και άλλες χώρες, τα μέλη της οποίας δεσμεύονται να εφαρμόζουν τους κανόνες που εγκρίνει.

«Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλύτερους στρατηγικούς κινδύνους και κινδύνους φήμης, μεγαλύτερο εύρος παραγόντων που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τον λειτουργικό κίνδυνο και την ανθεκτικότητα των τραπεζών και πιθανούς κινδύνους σε επίπεδο συστήματος λόγω των αυξημένων διασυνδέσεων» σημειώνεται στην έκθεση.

Οι εξωτερικοί φορείς που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες δημιουργούν «νέους κόμβους καναλιών και διασυνδέσεων» καθώς ενδέχεται να μην υπόκεινται στο ίδιο επίπεδο ρυθμιστικών προτύπων με τους δανειστές, ανέφερε η Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com