Σουζάνα Κλημεντίδη: Χρειάζεται να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μάθουμε στις γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση

Σουζάνα Κλημεντίδη: Χρειάζεται να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μάθουμε στις γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση
Η partner του δικηγορικού γραφείου «Αλεξόπουλος – Ανδριώτης – Κληµεντίδη & Συνεργάτες» και δυναμική γυναίκα της δικηγορίας μιλά για την ηγεσία γένους θηλυκού στο Fortune Greece.

Η εξέλιξη των γυναικών στο δικηγορικό επάγγελμα ήταν πάντα ένα «καυτό» θέμα, με την έλλειψη των εκπροσώπων γένους θηλυκού σε ανώτερους ρόλους να είναι μια θλιβερή πραγματικότητα για πολλά χρόνια. Και μπορεί οι γυναίκες να έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στον χώρο εργασίας τα τελευταία χρόνια, η «γυάλινη οροφή» όμως δεν έχει ακόμη σπάσει.

Η Σουζάνα Κληµεντίδη, partner του δικηγορικού γραφείου «Αλεξόπουλος – Ανδριώτης – Κληµεντίδη & Συνεργάτες», Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου από το έτος 2010, είναι από τις γυναίκες που έχουν καταφέρει να βρεθούν στα ανώτερα κλιμάκια της εργασιακής πυραμίδας του χώρου της. Με πλούσια επαγγελματική εμπειρία στους τομείς του τραπεζικού, πτωχευτικού, εμπορικού, ναυτικού, αστικού και ποινικού δικαίου, η κ. Κλημεντίδη ξεχωρίζει, εργαζόμενη με στοχοπροσήλωση και αφοσιωμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Η δυναμική αυτή γυναίκα της δικηγορίας, περιέγραψε τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η γυναικεία ηγεσία, τις τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρο στις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στο χάσμα των γενεών που προσπαθούν να συνυπάρξουν στην αγορά εργασίας.

Κ. Κλημεντίδη, έχετε πλούσια επαγγελματική εμπειρία στους τομείς του τραπεζικού, πτωχευτικού, εμπορικού, ναυτικού, αστικού και ποινικού δικαίου. Καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας σας βιώσατε δυσκολίες λόγω του φύλου σας, οι οποίες πιθανώς δεν θα συνέβαιναν σε άντρες συναδέλφους σας;

Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει διεθνώς και στην Ελλάδα πολύ σημαντική πρόοδο αναφορικά με τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Βλέπω με χαρά γυναίκες να κατακτούν τους στόχους της καριέρας τους και να επιτυγχάνουν την ανέλιξή τους σε μεγάλες θέσεις. Νιώθω λοιπόν τυχερή που ανήκω σε αυτή τη γενιά αλλά προφανώς και εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες πχ, στην ισότητα των αμοιβών ή στη στερεοτυπική αντιμετώπιση των γυναικών στον νομικό κλάδο.

Η συζήτηση γύρω από τη θέση των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο συνεχίζεται. Τι πιστεύετε πως χρειάζεται για να κάνουμε την ενδυνάμωση των γυναικών πράξη και πόσο δρόμο χρειάζεται να διανύσουμε ακόμα για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ισότητα;

Χρειάζεται να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μάθουμε στις γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση και να διεκδικούν, πράγμα που πρέπει να τους το εμφυτεύσουμε από μικρή ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό μας ως γυναίκες να είμαστε αυστηρές με τον εαυτό μας γιατί έτσι μεγαλώσαμε. Εδώ αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι άνδρες διεκδικούν ακόμη και θέσεις για τις οποίες δεν έχουν τα προσόντα, εμείς, πάλι, όχι.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει ένα πεδίο «μαχών» για τις επιχειρήσεις και έναν αγώνα δρόμου για να συμβαδίσουμε με όλα τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς για τις αλλαγές που συντελούνται στο ευρύτερο χρηµατοοικονοµικό πεδίο;

Είναι σαφές ότι μεταβαίνουμε σε μία οικονομία που θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακή και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσαρμόζονται ήδη σε ένα συνδυαστικό μοντέλο λειτουργίας που είναι phygital. Για μένα η πιο συναρπαστική παράμετρος των νέων αυτών τεχνολογιών είναι η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης.

Η διαχείριση των στελεχών της γενιάς Z είναι μία πρόκληση για τις εταιρείες. Φέρνουν σίγουρα την αλλαγή και αυτό είναι κάτι θετικό.

Με ποιους τρόπους έχει επηρεαστεί από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης ο νομικός κλάδος; Τι αλλάζει στο δικό σας επάγγελμα;

Επί της παρούσης οι νέες τεχνολογίες έχουν ενισχύσει το επάγγελμά μας γιατί τις συνοδεύουν ζητήματα νομικά, ηθικά και αξιακά όπως είναι η προστασία των δεδομένων ή η κυβερνοασφάλεια. Συνεπώς, το επάγγελμά μας μετεξελίχθηκε, θα έλεγα, και χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση.

Η GenZ είναι εδώ και μάλιστα είναι μια γενιά που αρνείται να συμβιβαστεί. Αντίθετα, διεκδικεί τη θέση της στην αγορά εργασίας προσπαθώντας να επιβάλλει τους κανόνες της. Πώς βλέπει και πώς αντιμετωπίζει ο εταιρικός κόσμος αυτή τη γενιά;

Από τις έρευνες που έχουν γίνει, νομίζω ότι η διαχείριση των στελεχών της γενιάς Z είναι μία πρόκληση για τις εταιρείες. Φέρνουν σίγουρα την αλλαγή και αυτό είναι κάτι θετικό κατά την άποψή μου, γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής στην οποία δραστηριοποιούνται.

Ποιος πιστεύετε πως είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης των μεγαλύτερων γενιών, Millennials και Boomers, προς την GenZ;

Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε γενιές με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην εργασία και αυτό είναι κάτι μοναδικό. Δεν υπάρχουν προφανώς μαγικές συνταγές και εκεί είναι που ο ανθρώπινος παράγοντας υπερτερεί της τεχνολογίας, η διαχείριση ανθρώπων και κυρίως η ικανότητα να τους εμπνεύσεις προϋποθέτουν ενσυναίσθηση και επικοινωνία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Τετάρτη 15/05 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: