Η επόμενη μέρα για το «Μάννα» και το εργοστάσιο της Κατσέλης
- 20/05/2024, 12:15
- SHARE
*Αποστολή Κρήτη
Το παξιμάδι ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης με υψηλή διατροφική αξία απέκτησε εμπορική παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην οικογένεια Τσατσαρωνάκη, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 1948 στον Πλάτανο Κισσάμου, και πλέον τα προϊόντα της βρίσκονται τοποθετημένα σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα αεροδρόμια, τα ΣΕΑ και τα mini market της χώρας.
Η Ελένη Τσατσαρωνάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκη μας υποδέχτηκε στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο στην Κίσσσαμο, το οποίο λειτουργεί ως εκπαιδευτικός πόλος για 400 παιδιά, παρέχει υποτροφίες στο πλαίσιο καλλιέργειας της κουλτούρας του επιχειρείν υποστηρίζοντας το σχολείο νεανικής επιχειρηματικότητας που απευθύνεται σε μαθητές λυκείου.
«Το Πολύκεντρο προάγει την καινοτομία και την επιχειρηματική υλοποίηση ιδεών, ανεξάρτητα από τον σχολικό προσανατολισμό των μαθητών. Στην εταιρεία «Το Μάννα» που έχει χαρακτηριστεί ως case study σε Ελλάδα και Αμερική, έχουμε αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε μέσα από ένα προϊόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση. Ο πατέρας μου γεννήθηκε με το ένστικτο του επιχειρηματία και η αναγνώριση από τον καταναλωτή δεν άργησε να έρθει» δήλωσε η κα Ελένη Τσατσαρωνάκη, η οποία διοικεί την οικογενειακή επιχείρηση από κοινού με τις αδελφές της Κατερίνα και Χαρά.
Η εταιρεία επεκτείνεται σε νέα προϊόντα, σχεδιάζει πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με βάση το αλεύρι και δημιουργεί το δικό της μεταφορικό ισοδύναμο με παραγωγικό κέντρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διατηρώντας προς το παρόν τις υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες στον Πλάτανο.
To 2023 ο τζίρος έκλεισε στα 22 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 5%, ενώ στο ά 5μηνο του 2024 τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 3%. Η παραγωγή αγγίζει τους 3.500 τόνους παξιμαδιού, εκ των οποίων το 93% είναι επώνυμο προϊόν και το υπόλοιπο 7% ιδιωτικής ετικέτας για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market. Οι εξαγωγές βρίσκονται στο 7% και καλύπτουν μεγάλο μέρος της ομογένειας σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη.
Τι γίνεται με το εργοστάσιο της Κατσέλης
Ερωτηθείσα αναφορικά με το εργοστάσιο της Κατσέλης το οποίο πέρασε το 2021 στα χέρια της αρτοποιίας «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης μέσω πλειστηριασμού έναντι 6,2 εκατ. Ευρώ, τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία του, η κα Τσατσαρωνάκη μίλησε για την επόμενη μέρα.
«Το εργοστάσιο έκλεισε πριν από 14 χρόνια και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός. Εξετάζουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και την ένταξη μας στον Αναπτυξιακό για επενδύσεις σε νέα μηχανήματα. Στον Κατσέλη μας καθυστέρησαν πολύ θέματα γραφειοκρατίας για τις αυθαιρεσίες που είχε το ακίνητο και προτεραιότητα μας είναι πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα. Η εκτίμηση μου είναι ότι τέλη Σεπτέμβρη θα έχουμε μπει στο εργοστάσιο και ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο το επόμενο Μάιο. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 7-8 μήνες παράδοσης των μηχανημάτων. Πάντως το εργοστάσιο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και έχουμε υπολογίσει το κόστος των επισκευών περίπου στα 4,5 εκατ. για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας».
Πρόσθεσε πως η αξιολόγηση της πληροφορίας και η απόφαση για την εν λόγω επένδυση ήταν άμεση καθώς η οικογένεια έκρινε ότι η τιμή ήταν ελκυστική για την απόκτηση του ιστορικού εργοστασίου συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ. «Το 75% του δικτύου σε αξία στην Ελλάδα το ελέγχουμε εμείς πόρτα – πόρτα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα με βάση το αλεύρι. Δεν θέλουμε να μπούμε στο ψωμί, ούτε μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες βιομηχανίες, αφενός γιατί δεν μας εκπροσωπεί αυτή η ποιότητα, αφετέρου γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε την ταυτότητα μας. Ως οικογένεια παίρνουμε λελογισμένα ρίσκα και με τον Κατσέλη δημιουργούμε πλέον το δικό μας μεταφορικό ισοδύναμο. Σίγουρα οι πολλές και διάσπαρτες μονάδες δημιουργούν αυξήσεις κόστους γι’ αυτό και στο μακροπρόθεσμο πλάνο μας είναι να μην κρατήσουμε στα Χανιά την παραγωγή».
Το άνοιγμα στον τουρισμό
Εκτός από τον χώρο του τρόφιμου, η οικογένεια Τσατσαρωνάκη έχει τοποθετηθεί και στον κλάδο του τουρισμού. Η αρχή έγινε πριν από 16 χρόνια με την κατασκευή του Molos bay, ξενοδοχειακής μονάδας η οποία, όπως διευκρίνισε η κα Τσατσαρωνάκη, δημιουργήθηκε για φορολογικούς λόγους, αλλά και από την ανάγκη να φιλοξενούνται συγγενείς και φίλοι.
«Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε σκοπό να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά στον τουρισμό, όμως εκείνο τον καιρό η νομοθεσία σε προκαλούσε να επενδύσεις. Μετά ακολούθησαν οι επενδύσεις στα Φαλάσαρνα και η απόκτηση 650 στρεμμάτων στο Ελαφονήσι, καθώς επίσης και η δημιουργία θερμοκηπίων 30 στρεμμάτων. Διασπάσαμε το ΑΦΜ του Μάννα σε 3 διαφορετικά ΑΦΜ. Μπορεί να λειτουργούμε στη λογική ενός ομίλου που μεγαλώνει, ωστόσο, οι δραστηριότητες έχουν χωριστεί και δεν δημοσιεύουμε ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις».
Η έκταση στο Ελαφονήσι ανήκε στην ΑΕΓΕΠ η οποία είναι σε εκκαθάριση και ο στόχος ήταν να μην περάσει σε ξένα χέρια. Η επένδυση άγγιξε τα 1,75 εκατ. ευρώ και η οικογένεια έχει οραματιστεί να φτιάξει ένα ξενοδοχείο σε σημείο που να μην είναι ορατό από κάποιον που βρίσκεται στη θάλασσα, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο.
Στα Φαλάσαρνα η επένδυση υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 69 εκατ. Ευρώ και στοχεύει στην ανάδειξη του βιωματικού τουρισμού με τη δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών υψηλών προδιαγραφών, κατοικίες αλλά και ανάπτυξη καλλιεργειών για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας μικρός οικισμός, ένα μέρος όπου ο επισκέπτης θα έχει από πρώτο χέρι την εμπειρία ενός χωριού με έμφαση στην παράδοση και την κρητική φιλοξενία. «Στο κάτω μέρος που αφορά την παραλία, θα συνεργαστούμε για την προστασία της χλωρίδας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και με γνωστό ενεργειακό όμιλο». Διευκρίνισε μάλιστα πως στο σημείο υπάρχει ένα σπάνιο είδος λουλουδιού που ευδοκιμεί μόνο στην Νότια Κρήτη και έχουν διεξαχθεί οικολογικές μελέτες για την προστασία του.
«Επιτυγχάνουμε εταιρική διαφοροποίηση συνδέοντας την αγροτική παραγωγή με τη διατροφή και τον τουρισμό. Για τα επόμενα χρόνια ρίχνουμε το βάρος μας σε ανάλυση σεναρίων επιχειρηματικού κινδύνου, προαγωγή εξαγωγών, προετοιμασία της επόμενης γενιάς, εταιρικές συνέργειες με αμοιβαία οφέλη, σημαντικότερη παρακολούθηση του ανταγωνισμού καθώς επίσης και στην συμβολή μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας , στη διατήρηση ηγετικής θέσης στην αγορά, αλλά και στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης» .
Το well being σε πρώτο πλάνο
«Ζούμε στην εποχή μαζικοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό προϊόντων έχουν προτάξει τη γεύση και δευτερευόντως λαμβάνουν υπό το κομμάτι της υγείας. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΟΥ θέσπισε νέους κανόνες και έθεσε την ανάγκη για μείωση αλατιού και ζάχαρης, πρώτες ύλες οι οποίες έχουν προκαλέσει θέματα στην παγκόσμια υγεία» ανέφερε η Χαρά Τσατσαρωνάκη, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογραμμίζοντας πως το «Μάννα» είναι μια εταιρεία που διατηρεί και προάγει στο χρόνο τις αξίες δημιουργώντας προϊόντα χειροποίητα και θρεπτικά. Ιδιαίτερα τα ολικής αλέσεως έχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Πρόσθεσε πως συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας που είναι φαινόμενο των καιρών, δεν έχουν συντηρητικά και δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης.
«Είμαστε από τις λίγες εταιρείες που έχουν λάβει όλες τις πιστοποιήσεις από τους διεθνείς φορείς πιστοποίησής και η μόνη ελληνική που έχει ελεγχθεί από τον αμερικάνικο FDA. Διαχρονικά επιλέγονται ποιοτικές μη επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Συγκρίνοντας μια φέτα ψωμί με ένα παξιμάδι η ποσότητα του αλατιού είναι πολύ μικρότερη στη δεύτερη περίπτωση. Πυξίδα υγείας και ευζωίας ο ανθρώπινος μεταβολισμός» κατέληξε.
Το «δαγκωτό» και η κατηγορία των σνακ
Τον λόγο πήρε ο Θανάσης Τσακαρδάνος, Διευθυντής Πωλήσεων, ο οποίος παρουσίασε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων που αποτελείται από 80 κωδικούς σε 5 κατηγορίες, οι οποίοι παράγονται στην Κρήτη και μεταφέρονται στη χώρα από τα 2 κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Εμείς φέραμε το παξιμάδι σε συσκευασία σε όλη την Ελλάδα. Βαθιά ριζωμένα στο DNA της εταιρείας είναι η ποιότητα, η καινοτομία και αγάπη για αυτό που κάνεις. Τα τελευταία 2,5 χρόνια βρεθήκαμε σε μια ζυγαριά ισορροπίας και επαναπροσδιορισμού. Στην πανδημία ο κόσμος έδωσε έμφαση στη διατροφή και την άθληση και επένδυσε σε επίπεδο διατροφής σε μια κατηγορία που ανέβηκε κατά 18,5 % σε μια τριετία. Ακολούθησε ένα
“τσουνάμι” ανατιμήσεων με τον πληθωρισμό, απορροφήσαμε το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους καταλήγοντας σε μια τιμή που να μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να το βάλει στο τραπέζι του. Παράλληλα, συμμετείχαμε σε όλες τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ελληνικού νοικοκυριού» υπογράμμισε ο κ. Τσακαρδάνος.
Εστιάζοντας στην έννοια της ποιότητας ανέφερε ότι το 49% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω αρκεί να διατηρήσεις την ποιότητα. «Προβήκαμε στη δημιουργία νέων συσκευασιών με εύκολο άνοιγμα – κλείσιμο για να διατηρείται το προϊόν πάντα φρέσκο. Δημιουργήσαμε μια κατηγορία από το μηδέν το «δαγκωτό» όπου το παξιμάδι να καταναλώνεται ως καθημερινό σνακ, και από τον πρώτο χρόνο είχαμε 4% ανάπτυξη».
Σήμερα το «δαγκωτό» συνεισφέρει 10% στο τζίρο και το πλάνο είναι να επεκταθεί η σειρά μετά το επιτυχημένο λανσάρισμα και την αποδοχή που είχε από το καταναλωτικό κοινό. «Θα κινηθούμε πολύ προσεκτικά και θεωρούμε ότι δυο νέες γεύσεις θα μπουν φέτος. Παράλληλα, στόχος για το 2025 -2026 είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές του δαγκωτό. Ο κόσμος δίνει έμφαση στις χαμηλές θερμίδες, σε προϊόντα με χαμηλό αλάτι και προτιμά τις μικρότερες συσκευασίες».
Να σημειωθεί πως το 2023 η αξία κατηγορίας παξιμαδιού ανήλθε σε 52 εκατ. Ευρώ με το «Μάννα» να διατηρεί leading μερίδιο αγοράς και στις 6 κατηγορίες που έχει παρουσία.