ΕΕ: Πράσινο φως για τη χρήση των ρωσικών assets προς την Ουκρανία – Έως 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2027
- 21/05/2024, 19:15
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Τρίτη να χρησιμοποιήσει τους τόκους που προκύπτουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να στηρίξει την Ουκρανία τόσο σε επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας όσο και σε επίπεδο οικονομικής ανασυγκρότησης.
Το κείμενο χρειαζόταν μόνο τη σφραγίδα των υπουργών, αφού οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία στις αρχές Μαΐου. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση για τις συνέπειες σε περίπτωση που θιγούν τα περιουσιακά της στοιχεία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εκφοβίζει την Ευρώπη για να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα για να την εμποδίσει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το 90% των εσόδων θα πηγαίνει σε ένα ταμείο που θα διαχειρίζεται η ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας, ενώ το υπόλοιπο 10% θα πηγαίνει για την υποστήριξη του Κιέβου με άλλους τρόπους.
Η ΕΕ αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα αποφέρουν κέρδη ύψους περίπου 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027.Τα περιουσιακά στοιχεία αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα έκτακτα κέρδη. Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιούλιο, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε την ΕΕ για την απόφαση αυτή την Τρίτη, αλλά επανέλαβε ότι απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι η κατάσχεση των ρωσικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και όχι απλώς το κέρδος από τους τόκους.
«Με όλη την ευγνωμοσύνη μας για τη σημερινή απόφαση, τα ποσά δεν είναι ανάλογα (με το ύψος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τρίτο βήμα, για το οποίο μιλάμε από την αρχή του έτους, θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι η κατάσχεση των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ σε δήλωση του.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πιέζει τις άλλες χώρες της G7 αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών ως εγγύηση για τη στήριξη ενός μεγαλύτερου δανείου για τη βοήθεια της Ουκρανίας.