Το «φρένο» στο σενάριο μείωσης του ΦΠΑ και ο αντίλογος

Το «φρένο» στο σενάριο μείωσης του ΦΠΑ και ο αντίλογος
Photo: pixabay.com
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η χώρα δεν είναι ακριβότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ τόνισε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν αντέχουν μια τέτοια απόφαση.

«Δεν είμαστε ακριβότεροι από την Ευρώπη» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης (22/05) στο Open. Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται πληθωρισμός στα τρόφιμα.

«Το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί τον κόσμο είναι η ακρίβεια και δεν μπορείς να διαψεύσεις μία πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που αυξάνουν σημαντικά τον πληθωρισμό. Σημείωσε όμως ότι «αν δει κανείς τα στοιχεία πληθωρισμού πενταετίας η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο. Αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν κάτω από 2%». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα δεν είναι ακριβότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν αντέχουν μια τέτοια απόφαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε σημαντικές αποφάσεις για την αύξηση των εισοδημάτων, αναφέροντας «πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είναι στο κατώτατο μισθό. Στον τουρισμό οι μισθοί είναι σημαντικά πιο υψηλοί». Πρόσθεσε ότι κανένα μέτρο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα και σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι από αυτή την παρέμβαση. Επέμενε στην αύξηση των μισθών και είπε πως πάνω από όλα πρέπει να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός. «Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», Έκανε λόγο για στοχευμένες μειώσεις τιμών και πως τα χειρότερα θα τα αφήσουμε πίσω μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντίλογος

Στο μεταξύ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά και πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης γράφει, σε άρθρο του χθες, Δευτέρα (21/5) στο NEWS 24/7, για την ακρίβεια στην Ελλάδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της”.

“Η αλήθεια για την Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε – αν δεν συντόνισε η ίδια – έναν ασύλληπτο πληθωρισμό υπερκερδών-απληστίας στην Ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ορατό στα υπερκέρδη των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων, των σούπερ μάρκετ και άλλων μεγαλολιανεμπόρων, των εταιρειών real-estate κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών (που είναι περίπου 40-50 εταιρείες) είναι σήμερα 5,5% του ΑΕΠ, όταν το 2019 τα κέρδη ήταν 1% και την εποχή Σημίτη -που ήταν η καλύτερη εποχή τους- βρίσκονταν στο 3,5% του ΑΕΠ” σημειώνει ο κ. Σταθάκης και προσθέτει:

“Όταν έχεις τόσο υψηλό πληθωρισμό στα βασικά αγαθά (τρόφιμα, στέγαση, ενέργεια κλπ) αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων – όπως πχ τη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φορών κατανάλωσης για βασικά είδη – θα έχεις αύξηση τόσο των φορολογικών εσόδων όσο και του ειδικού βάρους των έμμεσων φόρων στα φορολογικά έσοδα. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά αυτήν την πολιτική για να έχει αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όλους όσους έχουν σχετικά σταθερά εισοδήματα. Το ίδιο, εν πολλοίς, συμβαίνει και με τη φορολογία εισοδήματος. Διότι μπορεί μεν να είχαμε 15% πληθωρισμό και ας πούμε 15% αύξηση του μισθού, όμως, όταν οι φορολογικές κλίμακες δεν υπόκεινται σε τιμαριθμοποίηση, αυτό καταλήγει σε πληρωμή υψηλότερων άμεσων φόρων. Άρα, όχι μόνο οι τιμές εξαιτίας του πληθωρισμού απληστίας, αλλά και η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα παραπάνω εξηγούν ένα φαινομενικό “παράδοξο” της ελληνικής οικονομίας. Από την μία μεριά υπάρχουν κάποιοι μακροοικονομικοί δείκτες που πράγματι δείχνουν σαφή βελτίωση όπως πχ οι δείκτες που καταγράφουν οικονομική μεγέθυνση ή μείωση της ανεργίας. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, 7 στα 10 νοικοκυριά λένε ότι τα εισοδήματά τους μειώνονται και δεν τα βγάζουν πέρα. Έχουν δίκιο. Διότι τα εισοδήματα τους πράγματι μειώθηκαν εξαιτίας του πληθωρισμού υπερκερδών-απληστίας αλλά και της υπερφορολόγησης. Εξαιτίας δηλαδή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής” καταλήγει ο κ. Σταθάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr