Γιατί η Νορβηγία κλείνει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες

Γιατί η Νορβηγία κλείνει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες
Photo: pixabay.com
Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν σταματήσει να χορηγεί τουριστικές βίζες στους Ρώσους πολίτες από την άνοιξη του 2022.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πρόκειται να κλείσει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες, στερώντας τους το τελευταίο σημείο εισόδου στον χώρο Σένγκεν.

Η σκανδιναβική χώρα, που έχει χερσαία σύνορα μήκους 198 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική, ακολουθεί το παράδειγμα της ΕΕ – στην οποία δεν είναι μέλος—η οποία έλαβε αντίστοιχα μέτρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η απόφαση να αυστηροποιηθούν οι κανόνες εισόδου είναι σύμφωνη με τη νορβηγική προσέγγιση να παραμένει στο πλευρό των συμμάχων και των εταίρων της σε απάντηση στον πόλεμο παράνομης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», επεσήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλι Ένγκερ Μελ.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν σταματήσει να χορηγεί τουριστικές βίζες στους Ρώσους πολίτες από την άνοιξη του 2022. Μόνο όσοι διέθεταν βίζα μακράς διαρκείας, η οποία είχε εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή ή από άλλη χώρα του χώρου Σένγκεν, μπορούσαν να διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα Στόρσκογκ- Μπόρις Γκλεμπ, το μοναδικό χερσαίο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις 29 Μαΐου θα απαγορεύεται και σε εκείνους η είσοδος στη Νορβηγία.

Παραμένουν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις, εξήγησε η υπουργός, κυρίως για τους Ρώσους πολίτες που επισκέπτονται στενά μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στη Νορβηγία και για όσους εργάζονται ή σπουδάζουν στη χώρα ή σε άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρεμλίνο: Τα σχέδια της Νορβηγίας είναι μεροληπτικά και η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα

Τα σχέδια της Νορβηγίας να απαγορεύσει την είσοδο στους περισσότερους Ρώσους τουρίστες είναι μεροληπτικά, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα.

“Φυσικά τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες. Φυσικά η απόφαση είναι απολύτως μεροληπτική. Δεν δεχόμαστε τέτοιες αποφάσεις. Λυπούμαστε που η νορβηγική ηγεσία έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο επιδείνωσης των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες ήταν ήδη κακές πρόσφατα και όχι με δική μας πρωτοβουλία”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα και αύριο συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο για μια σειρά θεμάτων.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι στενοί σύμμαχοι και το Μινσκ πρόκειται να συμμετάσχει σε ασκήσεις με στόχο την προσομοίωση των προετοιμασιών για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων αυτό τον μήνα.

Η Λευκορωσία έχει προσφέρει στη Ρωσία υλικοτεχνική υποστήριξη στη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να εισέρχονται στο έδαφος της Λευκορωσίας στη διάρκεια της αρχικής της επιχείρησης εναντίον του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία σύλληψη ενός Ρώσου υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού, ο Πεσκόφ σχολίασε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο συστηματικού έργου για την πάταξη της διαφθοράς.

Νωρίτερα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως ύποπτος για δωροληψία ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγος Βαντίμ Σαμαρίν.

“Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι ένα συνεχές έργο. Δεν είναι εκστρατεία, είναι ένα συνεχιζόμενο έργο, ένα αναπόσπαστο μέρος των ενεργειών των υπηρεσιών μας επιβολής του νόμου”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους χωρίς να σχολιάσει λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγώνας κατά της διαφθοράς “συνεχίζεται σε όλους τους θεσμούς, είτε πρόκειται για ομοσπονδιακό επίπεδο είτε για δημοτικό“.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στρατοδικείο διέταξε χθες Τετάρτη την προφυλάκιση για δύο μήνες του Σαμαρίν, που ήταν υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αρμόδιος για τις επικοινωνίες.

Πρόκειται για την τέταρτη σύλληψη υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού από τον Απρίλιο, όταν προφυλακίστηκε μέχρι τη δίκη του ο τότε υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ με την υποψία της δωροληψίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: