ΕΛΙΑΜΕΠ: Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών εν όψει των Ευρωκλογών με την υποστήριξη της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – Η 2η συζήτηση

ΕΛΙΑΜΕΠ: Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών εν όψει των Ευρωκλογών με την υποστήριξη της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – Η 2η συζήτηση
Τις κρίσιμες πτυχές της κλιματικής αλλαγής, της «πράσινης μετάβασης» και της προτροπής για συμμετοχή όλων στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανέδειξε η δεύτερη συζήτηση της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Πράσινη Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή: Πιο γρήγορα, πιο φιλόδοξα, πιο εντατικά» ήταν το θέμα της δεύτερης συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, την Τετάρτη 22 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Impact Hub, στο πλαίσιο της νέας του πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών εν’ όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (Νέα Δημοκρατία), Ιφιγένεια Μουμτζή (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Παναγιώτης Δημόπουλος (ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής), Νικήτας Μυλόπουλος (Νέα Αριστερά) και Πέτρος Κόκκαλης (Κόσμος). Tη συζήτηση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ, συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Την κρισιμότητα των Ευρωπαϊκών εκλογών επεσήμανε η κα Μαρία Σπυράκη, καθώς και την ανάγκη εύρεσης νέας ισορροπίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου, που θα καθορίσει την πορεία της πράσινης συμφωνίας μετά την 9η Ιουνίου. Η ίδια στάθηκε στους πόρους που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της «πράσινης μετάβασης», οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μέσω εξωτερικού δανεισμού της Ε.Ε. και συνεργασιών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική μετανάστευση. Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα και το LNG, ανέφερε πως οι εξορύξεις μπορούν να υποστηριχθούν στο βαθμό που εισφέρουν στη σταθεροποίηση του ενεργειακού μείγματος, με στόχο την αντικατάστασή τους από άλλες πηγές σε βάθος χρόνου.

«Οικουμενική ανάγκη» χαρακτήρισε την πράσινη συμφωνία η κα Ιφιγένεια Μουμτζή, σε αντιδιαστολή με τη ρητορική ακραίων πολιτικών ομάδων που βλέπουν την «πράσινη μετάβαση» ως πολιτική διεκδίκηση στο πλαίσιο του «δικαιωματισμού», εντείνοντας την καλλιέργεια αρνητικού κλίματος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στους κλιματικούς πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμα κάποιος ακριβής νομικός ορισμός και, επομένως, η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να καινοτομήσει θεσμοθετώντας τον. Παράλληλα, τοποθετήθηκε σχετικά με τη σημασία μιας δίκαιης μετάβασης, η οποία θα αμβλύνει τις ανισότητες και δεν θα επιτρέψει σε λίγες επιχειρήσεις να κερδοσκοπήσουν αλλά ούτε να γίνει η ευκαιρία για «Greenwashing». Δηλαδή, η «πράσινη μετάβαση» θα πρέπει να είναι η αφορμή για μια δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα φέρει μια αναγέννηση και στην ελληνική οικονομία.

Ο κος Παναγιώτης Δημόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημείωσε ότι ο στόχος της  απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι αδύνατο να επιτευχθεί, ενώ παράλληλα αλλάζει και η ατζέντα της Ε.Ε., η οποία πλέον περιστρέφεται, κυρίως, γύρω από θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιστραφεί αυτή η νέα τάση. Την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποιο σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η άμεση ανάληψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ειδάλλως, το κόστος που θα επωμιστεί η ελληνική κοινωνία θα είναι τεράστιο.  Επιπροσθέτως, ερωτώμενος για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με τις ΑΠΕ, απάντησε ότι οι αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα της έλλειψης του χωροταξικού σχεδιασμού και πως η αταξία που διακρίνει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ κινδυνεύει να βλάψει τα τοπία της ελληνικής υπαίθρου.

Ο κος Νικήτας Μυλόπουλος από πλευράς του, τόνισε πως το κόμμα του υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης για την «πράσινη μετάβαση». Ακόμα, επεσήμανε ότι οι πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία πρέπει να θεωρούνται οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα και πως ο κίνδυνος της ερημοποίησης, που πριν από 20 χρόνια θεωρούταν μακρινός και ακραίος, πλέον φαντάζει ορατός. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται η Ε.Ε. να αλλάξει ριζικά την οικονομική της πολιτική αυξάνοντας την χρηματοδότηση της πράσινης συμφωνίας, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη, νέες θέσεις εργασίας και προστασία των οικονομικά ευάλωτων. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της φορολογίας των ρυπογόνων επιχειρήσεων και των εταιρειών ενέργειας, καθώς και με μείωση στις αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, η κα Λυμπεράκη τον ρώτησε αν θεωρεί πως η ενεργειακή αυτονομία μπορεί να επιτευχθεί  και αν ναι με ποιον τρόπο. Ο κος Μυλόπουλος απάντησε πως οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος, αλλά οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα οφείλουν να γίνουν στοχευμένα, χωρίς προχειρότητες και έξω από τη λογική της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο κος Κόκκαλης αρχικά έθεσε ως κεντρική απειλή για την Πράσινη Μετάβαση την άνοδο της ακροδεξιάς και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενόψει της νέας πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Θα είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη δεδομένης της συχνής συνεργασίας ακροδεξιών με μέρος του ΕΛΚ, όπως συνέβη στην πρόσφατη τροποποίηση της ΚΑΠ. Ακόμα, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στη Θεσσαλία σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπου σε μεταλλικά κοντέινερ διαμένουν πλέον και Έλληνες κλιματικοί πρόσφυγες, λόγω της πλημμύρας πριν από οκτώ μήνες, ενώ η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην κλιματική κρίση τους έχει αφήσει πλέον χωρίς χρήματα και σίτιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι πρώτοι Έλληνες κλιματικοί πρόσφυγες δεν θα είναι οι τελευταίοι, κάτι που καθιστά επιτακτική την άμεση αναδιάταξη των κυβερνητικών δομών.  Επιπλέον, αναφέρθηκε, στην ανάγκη για άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα έως το 2040.

Στη σχετική ερώτηση, από την κα Λυμπεράκη, που αφορούσε στην εξεύρεση των πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί η «πράσινη μετάβαση», ο κος Κόκκαλης απάντησε ότι η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήνει καμία και κανέναν πίσω. Για αυτόν τον λόγο στο πρόγραμμα του κόμματός του προτείνονται μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως είναι η επιβολή φόρου πλούτου, η μονιμοποίηση του φόρου της ΕΕ στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών.

Στην τελευταία ενότητα οι υποψήφιοι απηύθυναν ένα κάλεσμα συμμετοχής του κόσμου στις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Σπυράκη στάθηκε στους νέους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στις εκλογές, να μην αφήσουν κανένα να καθορίσει την τύχη τους, και να έχουν λόγο, ψήφο και άποψη. Η κα Μουμτζή έκανε επίσης αναφορά στη φωνή των νέων, την αξία της και ότι δε θα πρέπει να αποτελεί αστερίσκο στο πλαίσιο συζητήσεων, ένα φαινόμενο youth-washing, όταν αυτή ζητείται να εκφραστεί. Ο κος Δημόπουλος έθεσε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της υποχρέωσης, πέραν του δικαιώματος, καθότι κινδυνεύουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς τη δική μας ψήφο. Ο κος Μυλόπουλος επέστρεψε στη θεματική της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος για τους κατοίκους της Ελλάδας, ιδίως της Θεσσαλίας μετά και τις πρόσφατες καταστροφές. Οι λύσεις είναι στην Ευρώπη, σημείωσε, και γι’ αυτό θα πρέπει να μετέχουμε σε αυτή. Τέλος, ο κος Κόκκαλης επισήμανε την σημασία της συμμετοχής λέγοντας πως η ευρωπαϊκή δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η τήρηση και ο σεβασμός των θεσμών και του κράτους δικαίου, η ειρήνη και η ασφάλεια δεν είναι στοιχεία δεδομένα και θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε.

  To ΕΛΙΑΜΕΠ με την υποστήριξη της Παπαστράτος, εταιρείας που διαχρονικά πράττει ως ένας υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να κινητοποιηθούν και να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Η τρίτη εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 13:00-15:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΙ.ΚΕ.ΜΕΣ (Πλατεία Σταδίου 5, 11635 Αθήνα), με θέμα: «Η Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική της Ε.Ε. σε μια περίοδο παγκόσμιου οικονομικού μετασχηματισμού» με τη συμμετοχή των υποψήφιων βουλευτών:   Ορέστη Ομράν-Κουκουβιτάκη, Νέα Δημοκρατία, Νικόλα Φαραντούρη, ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ, Φίλιππο Σαχινίδη, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Γιώργο Σταθάκη, Νέα  Αριστερά. Τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: