Κασσελάκης για αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης: «Αν όχι τώρα, πότε;»

Κασσελάκης για αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης: «Αν όχι τώρα, πότε;»
(ÎÝíç äçìïóßåõóç) O ðñüåäñïò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ- ÐñïïäåõôéêÞ Óõììá÷ßá ÓôÝöáíïò ÊáóóåëÜêçò, óõíïìéëåß ìå ôïõò êáôïßêïõò ôïõ êáôáõëéóìïý, ôçí ÊõñéáêÞ 26 ÌáÀïõ 2024. Óôïí ðñïóöõãéêü êáôáõëéóìü ôïõ Áë Áúíôá êïíôÜ óôç ÂçèëåÝì âñÝèçêáí ï ÓôÝöáíïò ÊáóóåëÜêçò êáé ç áíôéðñïóùðåßá ôïõ ÓÕÑÉÆÁ-ÐÓ. Ï ÓôÝöáíïò ÊáóóåëÜêçò, óõíïäåõüìåíïò êáé áðü ôïí õðïõñãü Ôïõñéóìïý êáé áñ÷áéïôÞôùí ôçò Ðáëáéóôßíçò, Hani Al – Hayek, åß÷å ôçí åõêáéñßá íá óõíïìéëÞóåé ìå ôïõò êáôïßêïõò ôïõ êáôáõëéóìïý, íá åíçìåñùèåß ãéá ôçí êáôÜóôáóç êáé íá áêïýóåé ôéò éóôïñßåò ôïõò. Ï êáôáõëéóìüò ôïõ Áë ¢éíôá Üëëùóôå, óôïí ïðïßï äéáìÝíïõí ðåñéóóüôåñïé áðü 6.000 Üíèñùðïé, åßíáé áðü ôïõò ðáëáéüôåñïõò óôçí Ðáëáéóôßíç, êáèþò äçìéïõñãÞèçêå ôï 1948 ìåôÜ ôá ãåãïíüôá ðïõ áêïëïýèçóáí ôçí ßäñõóç ôïõ êñÜôïõò ôïõ ÉóñáÞë êáé ôïí åêôïðéóìü åêáôïíôÜäùí ÷éëéÜäùí Ðáëáéóôéíßùí áðü ôéò åóôßåò ôïõò. Åðßóêåøç óôçí Ðáëáéóôßíç ðñáãìáôïðïéåß ï ðñüåäñïò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ – ÐÓ, ÓôÝöáíïò ÊáóóåëÜêçò, ôï äéÜóôçìá 26-27/05/2024. ÊáôÜ ôçí åðßóêåøÞ ôïõ ï êïò ÊáóóåëÜêçò èá åðéóêåöèåß ôá Éåñïóüëõìá, ôçí ÂçèëåÝì êáé ôçí ÑáìÜëá, üðïõ êáé èá ðñáãìáôïðïéÞóåé, ìåôáîý Üëëùí óõíáíôÞóåéò ìå ìÝëç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ ôçò ÐáëáéóôéíéáêÞò Áñ÷Þò, åêðñïóþðïõò ôçò ÏÁÐ (PLO) êáé ôçí Á.È.Ì. ÐáôñéÜñ÷ç ôçò Áãßáò Ðüëåùò ÉåñïõóáëÞì êáé ðÜóçò Ðáëáéóôßíçò ê.ê. Èåüöéëï ôïí Ò. Ôïí êï ÊáóóåëÜêç óõíïäåýïõí ç ÃñáììáôÝáò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ – ÐÓ, êá ÑÜíéá Óâßãêïõ, ï ÔïìåÜñ÷çò ¢ìõíáò, êïò ÅõÜããåëïò ÁðïóôïëÜêçò, ç ÔïìåÜñ÷éóá Åîùôåñéêþí, êá ÑÝíá Äïýñïõ êáé ï äéðëùìáôéêüò ôïõ óýìâïõëïò êïò ÄçìÞôñéïò Ðáðáãåùñãßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÓÕÑÉÆÁ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την άποψη ότι «ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα» δεν μπορεί να «ανεχτεί» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σχετικά με την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη. «Δηλαδή αυτό το οποίο, υποτίθεται, ότι ήταν ένα δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς, έχει γίνει πλέον ένα αιματοκύλισμα, μια σφαγή χωρίς κανένα τέλος στον ορίζοντα», σημείωσε.

«Το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί. Έχω δει πολλές φωτογραφίες κι έχω ακούσει από τις Αρχές εδώ τι αντιμετωπίζουν. Μέχρι και τα χρήματα τα οποία στέλνει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, τα έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Και συγχρόνως, μάλιστα, δέχονται και μεγάλες πιέσεις και στη Δυτική Όχθη. Και αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συνεχίζεται», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα το πρωί συνέβη άλλο ένα αιματοκύλισμα. Σαράντα παιδιά δολοφονήθηκαν στη Ράφα από επέμβαση του Ισραήλ. Δεν νοείται πλέον αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα Ιστορίας από τη φιλία του ελληνικού λαού και του παλαιστινιακού λαού, αρχίζοντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα να το φέρουμε πάλι ως προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής. Διότι αν όχι τώρα, πότε; Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάλλου, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε πως η ευρωπαϊκή Αριστερά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να αντισταθούνε στην άνοδο της ακροδεξιάς και να φέρουνε την ηγεσία των Βρυξελλών προ των ευθυνών της. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη. Δεν μπορεί να ακολουθεί το παράδειγμα της Αμερικής σε ό,τι διαπραγματεύσεις κάνει με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις αραβικές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη και αυτή η άποψη και η δραστηριότητα πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηριχτεί και η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά συγχρόνως να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός άμεσα. Όπως είπε, η Πλαιστινιακή Αρχή ζητάει «την απελευθέρωση των κονδυλίων που έχουν στείλει για ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να σταματήσει η πίεση που δέχονται από το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Όχθη είπε πως η εν λόγω «πίεση» είναι «απόρροια των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως των αποφάσεων περί εποικισμών, οι οποίοι βαίνουν και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ» και τόνισε την ανάγκη «να επιστρέψουμε στις διεθνείς Συνθήκες, στις διεθνείς αποφάσεις» κάτι στο οποίο η Ελλάδα «έχει ρόλο να παίξει».

«Έχει αλλάξει ραγδαία η κατάσταση. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή μία κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ, που, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πολύ επικίνδυνη για τη σταθερότητα, που δεν υπάρχει εξάλλου, στην περιοχή. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου. Δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση για μια λύση δύο κρατών, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί αυτό να είναι το μοντέλο. ‘Αρα λοιπόν πώς θα υπάρξει ειρήνευση, εάν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Αυτό ακριβώς πρέπει να απαιτήσει η Ευρώπη. Και αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: