Με τη «βούλα» του ΔΝΤ: Γιατί αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας

Με τη «βούλα» του ΔΝΤ: Γιατί αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας
The seal for the International Monetary Fund is seen in Washington, DC, on January 26, 2022. The Omicron variant of Covid-19 is creating an obstacle course for the global economy, which will slow growth this year, notably in the world's two largest economies, the IMF said January 25, 2022. the IMF cut its world GDP forecast for 2022 to 4.4 percent, half a point lower than the October estimate, due to the "impediments" caused by the latest outbreak, although those are expected to begin to fade in the second quarter of the year. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σήμερα την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 5,0% του ΑΕΠ το 2024, εξαίροντας τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα το Πεκίνο για να τονώσει τη δραστηριότητα.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 5% το 2024 και να επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2025», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Η αναθεώρηση της πρόβλεψης οφείλεται στα «ισχυρά δεδομένα για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και τα πρόσφατα πολιτικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ως τώρα, ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον προέβλεπε ανάπτυξη 4,6% στην Κίνα φέτος, κατώτερη από τον ονομαστικό στόχο ο ρυθμός της να φθάσει το 5% που έθεταν οι κινεζικές αρχές τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας για δεκαετίες, έχει επιβραδυνθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της κρίσης χρέους εταιρειών του τομέα των ακινήτων, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Η μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και ο αποπληθωρισμός επιβαρύνουν επίσης την ανάπτυξη.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ εξήρε μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο για να τονωθεί η αγορά ακινήτων.

«Η διόρθωση σε εξέλιξη της αγοράς κατοικίας, απαραίτητη για να κατευθυνθεί ο τομέα προς πιο βιώσιμο δρόμο, πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε ο θεσμός.

Ωστόσο έκρινε πως πακέτο «πληρέστερων μέτρων θα διευκόλυνε την αποτελεσματικότερη και λιγότερο δαπανηρή μετάβαση», παρέχοντας ταυτόχρονα «προστασία έναντι κινδύνων επιδείνωσης» της κατάστασης στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: