Η Ελλάδα ή η Τουρκία έχει τον ισχυρότερο στρατό; – Οι 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο

Η Ελλάδα ή η Τουρκία έχει τον ισχυρότερο στρατό; – Οι 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο
(Ξένη Δημοσίευση) Πολεμικά αεροσκάφη πετάνε κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Με κάθε επισημότητα, τηρώντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιούνται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στις εκδηλώσεις της χώρας μας είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Mikhail Mishustin, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, μαζί με την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Florence Parly καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στους κορυφαίους στρατούς παγκοσμίως βρίσκονται 5 χώρες της Ασίας.

Στην 32η θέση παγκοσμίως βρίσκεται για το 2024 η Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες που έχουν τον ισχυρότερο στρατό, σύμφωνα με την κατάταξη Global Firepower.

Η έκθεση αξιολογεί τη στρατιωτική ισχύ 145 χωρών, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητές τους.

Η λίστα καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη περίπου 60 παράγοντες, για να προσδιορίσει τη στρατιωτική ισχύ των κρατών, όπως τον αριθμό των στρατευμάτων, τον στρατιωτικό εξοπλισμό, την οικονομική σταθερότητα, τη γεωγραφική θέση και τους διαθέσιμους πόρους.

Η κατάταξη αξιολογεί τους στρατούς μόνο από συμβατική άποψη, παραβλέποντας την ικανότητα μιας χώρας για πυρηνικό πλήγμα.

Όπως σημειώνεται σχετικά, ως «τέλεια» βαθμολογία ορίζεται το 0.0000.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2024, η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση, με «σκορ» 0.4349, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το 2023.

Η γειτονική μας Τουρκία βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας, με βαθμολογία 0.1697, έχοντας ανέβει 3 θέσεις από το νούμερο 11 το 2023.

Ακολουθούν οι 10 χώρες με τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο για το 2024 και οι μεταβολές σχετικά με τη θέση τους το 2023.