Η Βρετανία ανησυχεί για τα «χαμένα» της κινεζικά εδάφη
- 29/09/2014, 17:00
- SHARE
Οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν θορυβήσει τη βρετανική κυβέρνηση.
Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αντιμετωπίζει τη χειρότερη αναταραχή αφότου η Κίνα ανέκτησε το 1997 την κυριαρχία της επί της πρώην βρετανικής αποικίας.
«Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα», αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ εναντίον των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.
«Αποτελεί πάγια θέση της Βρετανίας, ως συνυπογράφουσας την Κοινή Σινο-Βρετανική Δήλωση (σ.σ.: με την οποία διευθετήθηκε η μεταβίβαση της κυριαρχίας επί του Χονγκ Κονγκ) ότι η ευημερία και η ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ ενισχύονται από τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν», αναφέρεται στη δήλωση του Foreign Office.
«Είναι σημαντικό για το Χονγκ Κονγκ να διαφυλάξει αυτά τα δικαιώματα και για το λαό του Χονγκ Κονγκ να τα ασκεί εντός των πλαισίων του νόμου», προστίθεται.
Οργισμένα πρωτοσέλιδα στον κινεζικό Τύπο
Οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ που υποκινούνται από «εξτρεμιστές πολιτικούς» είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», γράφει σήμερα ο επίσημος κινεζικός Τύπος, την επομένη των επεισοδίων μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών.
Τα σχόλια αυτά διατυπώνονται ενώ οι αρχές έχουν επιβάλει λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάθε πληροφορία σχετική με τις ταραχές στην πρώην βρετανική αποικία, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης φωτογραφιών στο Instagram μέσω των smartphones.
«Οι ριζοσπάστες ακτιβιστές είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Global Times, εκφράζοντας λύπη που οι ταραχές «βλάπτουν την εικόνα του Χονγκ Κονγκ».
«Οι αντιπολιτευόμενες ομάδες ξέρουν καλά ότι είναι αδύνατο να αλλάξουν την απόφαση» για τους όρους της εκλογής το 2017 του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου από τη μόνιμη επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (κοινοβούλιο) του Πεκίνου.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας θα εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι που θα επιλεγούν από το Πεκίνο θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.
Αντιδρώντας, φοιτητές και μαθητές στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν μια εκστρατεία κοινωνικής ανυπακοής που κλιμακώθηκε απότομα το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τις χειρότερες ταραχές από τότε που πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.
Ωστόσο «η θεμελιώδης σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ δεν θα καταστραφεί», γράφει η Global Times, σύμφωνα με την οποία οι «ριζοσπάστες» θέλουν το «κίνημα να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας».
Το κίνημα Occupy Central –που πήρε το όνομά του από την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ– οργανώνεται από «εξτρεμιστές πολιτικούς» οι οποίοι «θέλουν να επωφεληθούν από τον ιδεαλισμό και τον ενθουσιασμό των φοιτητών για να προωθήσουν μια δημοκρατική πρόοδο», επέκρινε από την πλευρά της η Ημερησία της Κίνας, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για μια «απεγνωσμένη προσπάθεια» των προσώπων αυτών με στόχο την προώθηση των πολιτικών τους στόχων.
Κάθε συσχετισμός με τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 είναι «αβάσιμος», προσθέτει η Global Times απευθυνόμενη στον αμερικανικό Τύπο.
«Η Κίνα δεν είναι πλέον η ίδια χώρα με πριν από 25 χρόνια», γράφει η εφημερίδα. «Η χώρα έχει τώρα περισσότερες δυνατές προσεγγίσεις για να διαχειριστεί ποικίλες μορφές ταραχών».
Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα China Digital Times, που παρακολουθεί την κινεζική προπαγάνδα, οι αρχές διέταξαν όλες τις κινεζικές ιστοσελίδες να αφαιρέσουν «αμέσως» κάθε πληροφορία για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ουδεμία αναφορά κάνει στο σημερινό της φύλλο για τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters