Γάζα: Αμείωτοι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Με παραίτηση απειλεί ο Μπένι Γκαντς
- 08/06/2024, 10:00
- SHARE
Το Ισραήλ σφυροκοπά και σήμερα, Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υψηλόβαθμο μέλος του πολεμικού συμβούλιου του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.
Ένα από αυτά πλήγματα αυτή την εβδομάδα σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα αυτό που είχε στόχο, όπως δήλωσε, «μια βάση της Χαμάς» και ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε εκεί «17 τρομοκράτες».
Ωστόσο η Χαμάς κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο τον ισραηλινό στρατό για «ψευδείς πληροφορίες», δηλώνοντας ότι τρεις άνθρωποι που εμφανίζονται ως «νεκροί» από το Ισραήλ είναι «εν ζωή» και ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί αλλού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο επικεφαλής της Unrwa Φιλίπ Λαζαρινί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση» το σχολείο αυτό που φιλοξενούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, «6.000 ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί» εξαιτίας των μαχών.
Από τη σύγκρουση, που έχει εισέλθει στον ένατο μήνα της, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχει ισοπεδωθεί μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και έχουν ξεριζωθεί οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του θύλακα, οι οποίοι πλέον είναι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού.
Μόλις μία εβδομάδα μετά τον νέο οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.
Αλλά μέχρι την περιοδεία στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ μπορεί να έχει αλλάξει.
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού που έγινε πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπένι Γκαντς, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, την παραίτησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου, στην οποία εντάχθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Γκαντς έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ στο Ραμάτ Γκαν, προάστιο του Τελ Αβίβ.
Ο αρχηγός του κόμματος της Εθνικής Ενότητας (κεντρώο) απέστειλε στις 18 Μαΐου τελεσίγραφο στον Νετανιάχου, απαιτώντας την υιοθέτηση ενός «σχεδίου δράσης» για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς το οποίο θα προχωρήσει σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Και το κόμμα του κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πρόταση νόμου για τη διάλυση του Κοινοβουλίου, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτή τη φάση διότι το κόμμα Λικούντ (δεξιά) του Νετανιάχου συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών με τους συμμάχους τους από τα υπερορθόδοξα κόμματα και την ακροδεξιά.
Σύνοδος των χωρών της D-8 στην Κωνσταντινούπολη για τη Γάζα
Με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας D8, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό μη αραβικές ισλαμικές χώρες και η Αίγυπτος.
Στο τέλος της συνάντησης, οι χώρες μέλη της D-8 αναμένεται να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, με την οποία θα καταδικάζουν το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα, θα ζητούν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, θα καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με τα μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο, θα καλεί τρίτες χώρες να γίνουν μέρη της δίκης κατά του Ισραήλ για γενοκτονία και θα σταλεί μήνυμα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Η D-8 Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας ή απλά D-8 (Developing 8 Countries) αποτελεί υποομάδα χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και συμμετέχουν σε αυτήν οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Η Ινδονησία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές, ακολουθεί η Αίγυπτος, μετά το Ιράν, η Τουρκία και η Μαλαισία. Όλες αυτές οι χώρες μαζί έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για έναν οικονομικό οργανισμό, αλλά για πρώτη φορά θα συνέλθει εκτάκτως για ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά στη Γάζα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός Χακάν Φιντάν θα έχει και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου.