Τελευταία ευκαιρία για διασύνδεση ταμειακών με POS και IRIS – Τα βαριά πρόστιμα

Τελευταία ευκαιρία για διασύνδεση ταμειακών με POS και IRIS – Τα βαριά πρόστιμα
Συσκευή POS σε εστιατόριο στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν, αντιμετωπίζουν αυστηρά πρόστιμα και ποινές, με το Υπουργείο Οικονομικών να εντείνει τους ελέγχους.

Ο χρόνος τρέχει για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πρέπει να ολοκληρώσουν την ενεργοποίηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Η προθεσμία πλησιάζει, και όσοι δεν προλάβουν αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών:

  • Επιχειρήσεις με Παλαιά Συστήματα: 7.500 επιχειρήσεις που διαθέτουν παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS πρέπει να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση μέχρι σήμερα, 10 Ιουνίου. Η ασυμβατότητα των συστημάτων τους έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.
  • Επιχειρήσεις με Λογισμικό ERP: Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακά συστήματα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες εντός Ιουνίου πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες, η προθεσμία έχει ήδη λήξει.
  • Εποχικές Επιχειρήσεις: Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους.
  • Επιχειρήσεις στον Τειρεσία: 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να τροχοδρομήσουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, βάσει νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να δέχονται προτάσεις με επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόστιμα

Οι επιχειρήσεις που δεν διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS αντιμετωπίζουν πρόστιμα:

  • 10.000 ευρώ για απλογραφικά συστήματα.
  • 20.000 ευρώ για διπλογραφικά συστήματα.
  • Διπλασιασμός και τριπλασιασμός των προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας.
  • Μείωση των προστίμων στο μισό για επιχειρήσεις σε μικρούς οικισμούς και νησιά.

Το Σύστημα IRIS

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, 600.000 επαγγελματίες πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Η μη συμμόρφωση θα επιφέρει αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα αντιμετωπίζουν πρόσθετο πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: