Οι G7 χτυπάνε το «πορτοφόλι» του Πούτιν στο εξωτερικό

Οι G7 χτυπάνε το «πορτοφόλι» του Πούτιν στο εξωτερικό
epa11407492 (L-R) European Council President Charles Michel, German Chancellor Olaf Scholz, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, French President Emmanuel Macron, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, US President Joe Biden, Japanese Prime Minister Fumio Kishida, British Prime Minister Rishi Sunak, European Commission President Ursula von der Leyen attend a round table meeting at the G7 summit in Borgo Egnazia, southern Italy, 13 June 2024. The 50th G7 summit will bring together the Group of Seven member states leaders in Borgo Egnazia resort in southern Italy from 13 to 15 June 2024. EPA/DONATO FASANO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική συμφωνία των ηγετών των 7 να χρησιμοποιήσουν τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες των G7 που συναντώνται στην Ιταλία κατέληξαν σε “πολιτική συμφωνία” σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

“Έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο (…) και είναι 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ.δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “διατεθειμένες να δανείσουν έως και 50 δισ. προκειμένου να διασφαλίσουν πως ο σκοπός των 50 δισ. θα επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό”, πρόσθεσε.

“Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο”, υπογράμμισε. Θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μερίδιο κάθε χώρας στο δάνειο αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. “Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν”, πρόσθεσε.

Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Μόσχα: Αν προχωρήσετε, η απάντησή μας στην Ευρώπη θα είναι επώδυνη

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι εγκληματική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απάντηση από τη Μόσχα που θα είναι πολύ επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση για να παράσχουν στην Ουκρανία ένα μεγάλο δάνειο ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Κιέβου για το 2025.

Όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση φάνηκε να μην ακούει τα διπλωματικά μηνύματα της Μόσχας και τα έλαβε υπ’ όψιν μόνο όταν ο στρατός και το ναυτικό ανέλαβαν δράση.

Φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μπήκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Αβάνας, έναν ενδιάμεσο σταθμό, με τις ΗΠΑ και την Κούβα να δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο θεωρήθηκε ευρέως ως μια επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω της αύξησης των εντάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος για καμιά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να ανησυχεί για την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα για μια άσκηση.

“Μόλις πρόκειται για ασκήσεις ή ταξίδια στη θάλασσα, ακούμε αμέσως ερωτήσεις και μια επιθυμία για ενημέρωση για το τί σημαίνουν αυτά τα μηνύματα”, είπε η Ζαχάροβα.

“Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: