Η βιομηχανική δυναμική της Κίνας, οι κυρώσεις στη Ρωσία και η ενεργειακή μετάβαση στο «μικροσκόπιο» των G7
- 14/06/2024, 15:50
- SHARE
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτήρισαν αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές από την Κίνα που υπονομεύουν τους εργαζομένους και τις βιομηχανίες τους, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης κατά την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνόδου κορυφής του κλαμπ.
Η G7 προειδοποίησε επίσης ότι θα αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών οικονομικών θεσμών που βοηθούν τη Ρωσία να εξασφαλίσει οπλισμό για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας συζητούν σήμερα τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβάλλουσα βιομηχανική ικανότητα της Κίνας η οποία όπως λένε δυτικές κυβερνήσεις στρεβλώνει τις τοπικές αγορές.
Το προσχέδιο δήλωσης, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, τονίζει πως η G7 δεν προσπαθεί να βλάψει την Κίνα ή να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξή της, όμως θα “συνεχίσει να προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουμε τις βιομηχανίες μας από αθέμιτες πρακτικές, να εξισορροπήσουμε τους όρους και να επανορθώσουμε τη συνεχιζόμενη βλάβη”.
Στο προσχέδιό τους οι ηγέτες της G7 υπόσχονται επίσης να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις στο πετρέλαιό της.
Οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να επιταχύνουν την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
“Θα κάνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο, επιταχύνοντας τις δράσεις σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, προκειμένου να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 με τη βοήθεια των καλύτερων διαθέσιμων επιστημονικών τεχνικών”.
Άλλες κλιματικές δεσμεύσεις στο προσχέδιο περιλαμβάνουν μια υπόσχεση για “σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης παραγωγής με χρήση άνθρακα στα ενεργειακά συστήματά μας στη διάρκεια του πρώτου μισού των χρόνων του 2030″.
Ακόμη το προσχέδιο επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες της G7 στη σύνοδό τους πέρυσι στην Ιαπωνία σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, αλλά δεν αναφέρει ευθέως τη λέξη άμβλωση.
Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, αφού η Ρώμη –που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7–, απαίτησε την αφαίρεση μιας αναφοράς σε “ασφαλή και νόμιμη άμβλωση” από την τελική δήλωση.