Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κορυφώνεται η κόντρα για το τεκμαρτό μοντέλο

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κορυφώνεται η κόντρα για το τεκμαρτό μοντέλο
Photo: pixabay.com
Σήμερα η κατάθεση της αίτησης ακύρωσης για τον ν. 5073/2023, με συγκέντρωση στο ΣτΕ. Εκ των υστέρων συζήτηση για βελτιώσεις.

Κορυφώνεται σήμερα η αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών στην θεσμοθέτηση τεκμαρτού μοντέλου φορολόγησης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κατατίθεται η αίτηση ακύρωσης για τον ν. 5073/2023.

Έχοντας δώσει ένα πρώτο μήνυμα στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλιμακώνουν τη στάση τους κατά του τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Πρόκειται για μέτρο που οδηγεί στην οριζόντια και άδικη φορολογική επιβάρυνση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, που πρότεινε την σημερινή πανελλαδική αποχή των επαγγελματιών από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους και τη συγκέντρωση – εκδήλωση στις 12.00 έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση μελετά ήδη βελτιώσεις στο νέο φορολογικό πλαίσιο χωρίς ωστόσο να διαπραγματεύεται αλλαγή στον πυρήνα του, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -με τις όποιες αλλαγές να προωθούνται προς εφαρμογή από το επόμενο έτος. Από την άλλη μεριά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν την απόσυρση του νέου τρόπου υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Το θέμα έχει προκαλέσει τριγμούς, καθώς ο αποκλεισμός από το νέο ηγετικό σχήμα του υπουργείου Οικονομικών του Χάρη Θεοχάρη, πρώην υφυπουργού Οικονομίας, σχολιάζεται ως άμεσα σχετιζόμενος με τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι ήταν ο βασικός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη, υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στην προώθηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο την αλλαγή του μοντέλου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο συνεχίζει να υπερασπίζεται σθεναρά ο κ. Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του πριν από μία εβδομάδα είχε αναφέρει στοιχεία απ’ όπου προκύπτει πως οι μισοί σχεδόν από τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν δηλώσεις εμπίπτουν στο τεκμήριο (σε 75.166 δηλώσεις οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο) ενώ από τους υπόλοιπους σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι προθέσεις αμφισβήτησης ήταν μέχρι πρόσφατα 255, δηλαδή από το 0,6% των επαγγελματιών. Οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις στο σύνολο των επαγγελματιών αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επιχειρήματα των ελεύθερων επαγγελματιών

Στα επιχειρήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, στο πλαίσιο της σημερινής αίτησης ακύρωσης με την οποία προσβάλλεται η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α1055/2024) για την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης, σημειώνεται:

1.Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν διατάξεις του ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2.Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3.Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: