Κρίση στη Γαλλία: Το «γκρέμισμα» του Χρηματιστηριου και τα 4 σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών
- 17/06/2024, 11:07
- SHARE
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία οδήγησε τη χώρα να χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη, μόλις δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανακοίνωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές προκάλεσε πτώση που εξαφάνισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA – όλες μεγάλοι κάτοχοι κρατικού χρέους – έχασαν πάνω από 10% η καθεμία.
Η συνολική αξία των γαλλικών μετοχών ανέρχεται πλέον σε περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπολειπόμενη οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο δείκτης CAC 40 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το 2024, σημειώνοντας απότομη πτώση από τα υψηλά ρεκόρ πριν από έναν μήνα.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας για τρεις-τέσσερις εβδομάδες και η αγορά μπορεί να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Αλμπέρτο Τότσιο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.
Ταυτόχρονα, μια συρροή παραγόντων, όπως η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η ανάκαμψη της δραστηριότητας συγχωνεύσεων, έχει καταστήσει τις βρετανικές μετοχές πάλι δημοφιλείς στους επενδυτές. Παρόλο που η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
«Οι βρετανικές μετοχές είναι ελκυστικές για λόγους αποτίμησης και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, λόγω του ελκυστικού κλαδικού προφίλ τους», δήλωσε ο Ούλριχ Όρμπαν, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Berenberg. «Η πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλότερη αλλού, τουλάχιστον προς το παρόν».
Ο δείκτης FTSE 100 έφτασε σε ιστορικά υψηλά φέτος, τροφοδοτούμενος από εξαγωγικές μετοχές όπως η Shell Plc και η Unilever Plc. Έχει υπεραποδώσει κατά πολύ έναντι του δείκτη Euro Stoxx 50 τους τελευταίους τρεις μήνες, με την Rolls-Royce Holdings Plc να συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κερδισμένους.
Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον ως η έκτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά. Στη Γαλλία, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι για την επιστροφή στις μετοχές λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική. Εκτός από τις τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης διοδίων Vinci SA και Eiffage SA υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων αν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.
Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που οι γαλλικές πολυτελείς μετοχές αντιμετωπίζουν πίεση από την άνιση ανάκαμψη στην Κίνα.
«Λόγω της ασυνήθιστης πολιτικής κατάστασης και του υψηλού κινδύνου για τα πρωτοσέλιδα μεταξύ τώρα και των εκλογών, δεν βλέπουμε λόγο να βιαστούμε να αγοράσουμε στη βουτιά», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc Εμανουέο Κο. Η ψηφοφορία δύο γύρων πραγματοποιείται στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.
Βέβαια, οι επενδυτές βλέπουν κάποιους λόγους να παραμένουν επιφυλακτικοί και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή μετά το Brexit, με τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίζει περιορισμούς στον προϋπολογισμό και έλεγχο από τους επαγρυπνούντες των ομολόγων.
Η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας επηρεάζεται επίσης από εταιρείες που επιλέγουν να εισαχθούν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω πίεσης από ακτιβιστές επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποτιμήσεις.
UBS: Τα 4 σενάρια
Σύμφωνα με την UBS, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η δημοσιονομική κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη υπό τους νέους κανόνες, περιορίζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος αναμένει περισσότερες υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, απορρίπτοντας όμως το σενάριο του “Frexit“, καθώς οι σχέσεις με την ΕΕ δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Γαλλία οδεύει προς πολιτική αστάθεια, με υψηλή πιθανότητα να μην προκύψει νικητής με ξεκάθαρη πλειοψηφία στις εκλογές. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν (RN) θα μπορούσε να εξασφαλίσει 235-265 έδρες (από 89 σήμερα), ενώ η συμμαχία του προέδρου Μακρόν (Ensemble) προβλέπεται να κερδίσει 125-155 έδρες (από 249 σήμερα). Για την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο απαιτούνται 289 έδρες.
Η UBS εντοπίζει τέσσερα σενάρια:
Αυτοδυναμία RN: Το RN κερδίζει την αυτοδυναμία, επιτρέποντας στη Λεπέν να διορίσει πρωθυπουργό και να περνά νόμους με ευκολία, εστιάζοντας σε νέες δαπάνες για συνταξιούχους και νοικοκυριά, χρηματοδοτούμενες από περικοπές στις δαπάνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση.
Απλή Πλειοψηφία RN: Το RN είναι πρώτο κόμμα αλλά με λιγότερες από 289 έδρες, οδηγώντας σε συγκατοίκηση και πολιτικό αδιέξοδο με περιορισμένες αλλαγές πολιτικής.
Απλή Πλειοψηφία Λαϊκού Μετώπου: Ο αριστερός συνασπισμός εξασφαλίζει την απλή πλειοψηφία, οδηγώντας σε παρόμοιο πολιτικό αδιέξοδο, με ακύρωση πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και αύξηση δαπανών για συνταξιούχους και νοικοκυριά.
Πρώτο Κόμμα το Ensemble του Μακρόν: Αν και πρώτο κόμμα, το Ensemble αντιμετωπίζει δυσκολίες να περάσει νόμους χωρίς συμμαχίες, εστιάζοντας στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και εξοικονομήσεων δαπανών.
Ανεξάρτητα από το σενάριο, η UBS προβλέπει δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και περιορισμούς για κάθε πιθανή κυβέρνηση. Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας επιδεινώνονται, με τον οίκο να αναμένει υποβάθμιση της αξιολόγησης σε ορίζοντα 12-24 μηνών, ενδεχομένως νωρίτερα λόγω υψηλότερων ελλειμμάτων.
Στο χρηματιστηριακό μέτωπο, η πολιτική αβεβαιότητα είναι αρνητική για τις μετοχές, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, της κοινής ωφέλειας και των υποδομών να είναι πιο ευάλωτες. Οι εξελίξεις στη Γαλλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ευρώ προς το 1,05, αν και το σενάριο του “Frexit” θεωρείται απίθανο.
Η UBS εκτιμά ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με την ΕΕ δεν θα αλλάξουν δραματικά μετά τις εκλογές, καθώς ο Μακρόν θα διατηρήσει τη συνταγματική δύναμη σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Το RN δεν επιδιώκει πλέον την έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αλλά προτείνει περιορισμούς στη μετανάστευση και αναστολή ευρωπαϊκών κανόνων για το κλίμα.