ΕΚΤ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων το φθινόπωρο

ΕΚΤ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων το φθινόπωρο
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The entrance to the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μπόρις Βούτσιτς.

Μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα απαιτούσε βελτίωση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μπόρις Βούτσιτς.

Αν και η ανάληψη δράσης τον Ιούλιο δεν αποκλείεται πλήρως, περισσότερα στοιχεία και νέες προβλέψεις θα είναι διαθέσιμα δύο μήνες αργότερα, δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Οποιαδήποτε ένδειξη καθυστέρησης στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ θα μείωνε τις πιθανότητες νέας μείωσης του κόστους δανεισμού εκείνη τη στιγμή.

«Για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δούμε περισσότερα», δήλωσε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Οποιαδήποτε παράταση της επίτευξης του στόχου του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο αποδυναμώνει την περίπτωση μείωσης των επιτοκίων και το αντίστροφο».

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας νωρίτερα τον Ιούνιο, εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση. Η απόφαση συνοδεύτηκε από προβλέψεις που έδειχναν ελαφρώς ταχύτερο πληθωρισμό φέτος και του χρόνου, με μια κάπως μακρύτερη πορεία προς το 2%.

«Θα παρακολουθούμε τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα έχουμε τρεις ακόμη μετρήσεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και τη νέα προβολή», δήλωσε ο Βούτσιτς. «Ο Ιούλιος είναι πάντα μια επιλογή, αλλά περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο. Όλα είναι ανοιχτά σε αυτή τη συνεδρίαση – μια παύση ή μια περικοπή. Δεν θέλω να δείξω σημάδια για το τι θέλουμε να κάνουμε πριν δούμε περισσότερα δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λετονός συνάδελφος του Βούτσιτς, Μάρτινς Κάζακς, έδωσε παρόμοιο τόνο σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το 2% μέχρι το 2026. Επί του παρόντος, η ΕΚΤ αναμένει να φτάσει σε αυτό το ορόσημο το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Άλλοι αξιωματούχοι προέτρεψαν επίσης σε σύνεση. Ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ένα οροπέδιο μέχρι τον Αύγουστο και υποστήριξε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται στα δεδομένα. Ο Σλοβένος ομόλογός του, Μπόστιαν Βάσλε, δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι, ενώ το βασικό πλαίσιο της ΕΚΤ δείχνει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο, οι αξιωματούχοι πρέπει να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες. Αυτές είναι λιγότερο εμπορεύσιμες και πιο ευαίσθητες στους μισθούς, κάτι που καθιστά τον πληθωρισμό σε αυτό το τμήμα της οικονομίας πιο δύσκολο να μειωθεί.

«Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή στις υπηρεσίες και υπάρχει το ερώτημα αν γινόμαστε μάρτυρες μιας πιο μόνιμης αλλαγής στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τις υπηρεσίες από τα αγαθά», είπε. «Δεν έχω απάντηση τώρα, αλλά θα το μάθουμε εν ευθέτω χρόνω».

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι πιθανώς πιο ισορροπημένοι από ό,τι ήταν παλαιότερα, πρόσθεσε. «Μια πολύ ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού δεν είναι πολύ πιθανή, διότι θα μπορούσε να συμβεί κυρίως μέσω των αγαθών. Η δυναμική των υπηρεσιών είναι ένας ανοδικός κίνδυνος, αν και αναμένουμε ότι θα μειωθεί σταδιακά κατά το υπόλοιπο του έτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: