Guardian: Η Κίνα «πλεύρισε» βρετανικά πανεπιστήμια με στόχο την αξιοποίηση της στρατιωτικής AI

Guardian: Η Κίνα «πλεύρισε» βρετανικά πανεπιστήμια με στόχο την αξιοποίηση της στρατιωτικής AI
Προειδοποιήσεις σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια που ενέχουν οι ακαδημαϊκές συνεργασίες με την Κίνα.

Μια κινεζική κρατική εταιρεία επεδίωξε συνεργασία με ένα κορυφαίο βρετανικό πανεπιστήμιο προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για πιθανή χρήση σε «έξυπνες στρατιωτικές βάσεις», μετέδωσε την Κυριακή ο Guardian.

Σχετικά mail δείχνουν πως το κινεζικό Ινστιτούτο Έρευνας Αυτοματισμού Jiangsu (Jari) συζήτησε την ανάπτυξη λογισμικού που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου για στρατιωτική χρήση.

Η εταιρεία, η οποία είναι ο κορυφαίος σχεδιαστής των πολεμικών πλοίων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Κίνας, μοιράστηκε αυτόν τον στόχο με δύο υπαλλήλους του Imperial πριν υπογράψει συμφωνία ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών με το πανεπιστήμιο το 2019.

Οι υπουργοί έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο ενισχύοντας τις προειδοποιήσεις σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια που ενέχουν οι ακαδημαϊκές συνεργασίες με την Κίνα, με την MI5 να λέει στους αντιπρυτάνεις τον Απρίλιο ότι τα εχθρικά κράτη στοχεύουν σε ευαίσθητη έρευνα που μπορεί να «προσφέρει τις αυταρχικές, στρατιωτικές και εμπορικές προτεραιότητές τους».

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών (Τόρις), Ιέιν Ντάνκαν Σμιθ, δήλωσε: «Τα πανεπιστήμιά μας είναι σαν αρνιά στη σφαγή. Προσπαθούν να πιστεύουν στην ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα, αλλά στην Κίνα δεν λειτουργεί έτσι. Αυτό που κάνουν είναι ότι διατρέχουν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο»

Το Κέντρο Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Ωκεανό του Μέλλοντος επρόκειτο να εδρεύει στο Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων του Imperial, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γίκε Γκούο. Ο Γκούο αποχώρησε από το Imperial στα τέλη του 2022 για να γίνει πρύτανης του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.

Οι δηλωμένοι στόχοι του κέντρου ήταν να προωθήσει τη θαλάσσια πρόβλεψη, την όραση υπολογιστών και την ευφυή κατασκευή «για πολιτικές εφαρμογές». Ωστόσο, η mail που στάλθηκαν πριν από την επισημοποίηση της συνεργασίας υποδηλώνει ότι η Jari εξέταζε και στρατιωτικές χρήσεις.

Ένα mail από τον διευθυντή έρευνας της Jari προς έναν καθηγητή του Imperial College, το όνομα του οποίου έχει αποσιωπηθεί, και έναν άλλο υπάλληλο του Imperial, με ημερομηνία Νοέμβριος 2018, αναφέρει ότι ένας βασικός στόχος της Jari για το κέντρο είναι να δοκιμάσει αν το λογισμικό που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων του Imperial θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη δική του τεχνολογία «JariPilot» για να «σχηματίσει ένα πιο ισχυρό προϊόν».

«Η έρευνά μας παρουσιάζει στοιχεία για την προσπάθεια σύνδεσης της τεχνογνωσίας και των πόρων του Imperial College του Λονδίνου με τα εθνικά στρατιωτικά ερευνητικά προγράμματα της Κίνας για τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης» δήλωσε ο Σαμ Ντάνινγκ, διευθυντής του UK-China Transparency, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα.

«Συμπράξεις όπως αυτή έχουν λάβει χώρα σε ολόκληρο τον πανεπιστημιακό τομέα. Όλες μαζί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι βρετανικές επιστημονικές σχολές κατανοούν ότι η Κίνα έχει γίνει όλο και πιο αυταρχική και στρατιωτικοποιημένη υπό τον Σι Τζινπίνγκ και ότι απαιτείται η δέουσα επιμέλεια στις συναλλαγές με αυτό το κράτος» συμπλήρωσε.

Φαίνεται ότι υπήρξε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του κοινού κέντρου τον Σεπτέμβριο του 2019 και η χρηματοδότηση από το Jari αναφέρεται στην ετήσια περίληψη του Imperial το 2021 στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων της βιομηχανίας υψηλού κύρους που προσέλκυσε.

Ωστόσο, η συνεργασία τερματίστηκε τελικά το 2021. Η Imperial δήλωσε ότι δεν προχώρησε καμία έρευνα και η χρηματοδότηση ύψους 500.000 λιρών που είχε ληφθεί επιστράφηκε τον Οκτώβριο του 2021 μετά από συζήτηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Σύμφωνα με τις πολιτικές της Imperial, οι συμπράξεις και οι συνεργασίες υπόκεινται σε δέουσα επιμέλεια και τακτική επανεξέταση. Η απόφαση να τερματιστεί η συνεργασία ελήφθη μετά από εξέταση της βρετανικής νομοθεσίας για τον έλεγχο των εξαγωγών και διαβούλευση με την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια» ανέφερε εκπρόσωπος της Imperial.

Ο Τσαρλς Πάρτον, ειδικός σε θέματα Κίνας στο Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε ότι η εταιρική σχέση ήταν «σαφώς εξαιρετικά ακατάλληλη» και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υπογραφεί.

«Πόση προσπάθεια χρειάζεται για να διαπιστώσει κανείς ότι η Jari παράγει στρατιωτικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον εναντίον των ναυτικών μας δυνάμεων;. Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν κάνει τον κατάλληλο έλεγχο πολύ πριν από αυτό.
Δεν είναι αρκετό, αργά την ημέρα, έχοντας υπογράψει το συμβόλαιο, να πάρουν άδεια από την κυβέρνηση» σημείωσε ο Πάρτον.

Κατά τη στιγμή της συμφωνίας, το Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων του Imperial είχε επικεφαλής τον καθηγητή Γκούο έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης. Ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 αποκάλυψε πέρυσι ότι ο Γκούο ήταν ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Imperial. Ο ίδιος δεν έχει πλέον σχέση με το Imperial.

Το Imperial έλαβε χρηματοδότηση άνω των 18 εκατ. λιρών από κινεζικά ινστιτούτα και εταιρείες που συνδέονται με τον στρατό μεταξύ 2017 και 2022, αλλά έκτοτε αναγκάστηκε να κλείσει αρκετές κοινοπραξίες, καθώς η κυβερνητική πολιτική για την επιστημονική συνεργασία έχει σκληρύνει.

«Οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων άργησαν να καταλάβουν ποια είναι η απειλή από την Κίνα και τα πανεπιστήμια για μεγάλο χρονικό διάστημα τη γλίτωσαν», δήλωσε ο Ντάνκαν Σμιθ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επειδή επέκρινε την κυβέρνησή της. «Υπήρξε μια προοδευτική και αργή αυστηροποίηση, αλλά ακόμα δεν είναι αρκετά καλό. Τα πανεπιστήμια πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με τις υπηρεσίες ασφαλείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: guardian