Μικροπιστώσεις: Εργαλείο για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης ΜμΕ
- 19/06/2024, 09:33
- SHARE
Προσδοκίες για ανάκαμψη στο μικροεπίπεδο της οικονομίας, μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα χρηματοδότησης, καλλιεργεί η αναδυόμενη αγορά μικροπιστώσεων.
Ευρωπαϊκές μελέτες για τη συμπεριληπτική οικονομία (inclusive economy) έχουν δείξει ότι οι μικροπιστώσεις έχουν πραγματικό αποτύπωμα στην οικονομία και στην κοινωνία προσφέροντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Αυτό το στόχο θέλουν να ικανοποιήσουν οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για παροχή μικροπιστώσεων (microfinance) μέχρι 25.000 ευρώ στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις εταιρείες: ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions που ανήκει στο ΤΜΕΔΕ και δίνει δάνεια σε μηχανικούς μέλη του, Μicrosmart και AFI Microfinance ΑΕ που ανήκει στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Action Finance Initiative. Επενδυτές σε αυτές τις εταιρείες είναι κυρίως Έλληνες του εξωτερικού, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κουλτούρα γύρω από social impact bonds και παρόμοια προϊόντα.
Σημειώνεται ότι η AFI, που θέλει να ηγηθεί στην τοπική αγορά μικροπιστώσεων έχει μέχρι σήμερα προσφέρει πάνω από 9 εκατ. ευρώ σε πάνω από 930 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέργους.
Στην Ευρώπη τώρα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων αυτής της αγοράς ξεπερνά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 6-7 δισ. ευρώ έχοντας φτάσει τα 5,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, εξυπηρετώντας συνολικά 1,3 εκατ. ενεργούς δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούνται από τον παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και με το μέσο μέγεθος δανείου να διαμορφώνεται σε πάνω από 8.000 ευρώ.
Στην περίπτωση της AFI για παράδειγμα αυξάνεται στα 25.000 ευρώ το όριο μικροπιστώσεων που προσφέρει στη χώρα μας από 15.000 ευρώ μέχρι πρότινος και χωρίς εγγυήσεις. Η διάρκεια των δανείων, όπως ορίζει ο νόμος, κυμαίνεται από 12 μήνες μέχρι 4 χρόνια και το επιτόκιο σήμερα είναι στο 9,75 σταθερό και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ. Υπάρχει εξάλλου δέσμευση να προσφέρει επιτόκιο 2 μονάδες κάτω από κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο στη χώρα.
Η εταιρεία βρίσκεται προ των πυλών ανακοινώσεων νέων επενδυτών που θα ενισχύσουν το μετοχικό της κεφάλαιο, που σήμερα εισφέρει ομάδα επενδυτών με βασικότερο τον Θεόδωρο Πετρουλά που ελέγχει πάνω από 70%. Επίσης, έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη συνεργειών με άλλους οργανισμούς και τράπεζες, με την AFI να συνεργάζεται στρατηγικά με την Eurobank.
Σημειώνεται ότι η AFI ιδρύθηκε το 2014 από την ActionAid Hellas και τον εξειδικευμένο γαλλικό οργανισμό ADIE, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, πριν γίνει ΑΕ, με σκοπό να προάγει τη χορήγηση μικροπιστώσεων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή βοήθειας σε ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και εν γένει ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, διευκολύνοντας στην πράξη τους πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Σύμφωνα με την Αναστασία Τσίλογλου, Γενική Διευθύντρια της AFI Microfinance, η AFI έχει υποστηρίξει περίπου 930 ωφελούμενους δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στην προώθηση της πράσινης οικονομίας και στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των επωφελούμενων είναι σε αγροτικές περιοχές ενώ 1 στις 2 επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση διοικούνται από γυναίκες ή/και νέους κάτω των 35 ετών. Επίσης οι δανειολήπτες μικροδανείων αποδεικνύονται συνεπείς, με υψηλά ποσοστά αποπληρωμής δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται τέλος ότι πέρα από τη χρηματοδότηση προσφέρεται και επιχειρηματική υποστήριξη, συμβουλευτική, δικτύωση, mentoring, coaching κ.α..