Το Ισραήλ μιλά για «διπλωματική επίλυση» στη σύγκρουση με την Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ μιλά για «διπλωματική επίλυση» στη σύγκρουση με την Χεζμπολάχ
GAZA CITY, GAZA - DECEMBER 26: Smoke rises from the Al Bureij Refugee Camp as the Israeli attacks continue in Gaza City, Gaza on December 26, 2023. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Πιθανή κοινή προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών και ορισμένων αραβικών χωρών για αντικαταστάτη της Χαμάς στη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ισχυρίζεται πως θα προτιμούσε να επιλύσει τη σύγκρουση με την Χεζμπολάχ στα σύνορα με το Λίβανο μέσω της διπλωματίας κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε την Τρίτγ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι.

Το Reuters σημειώνει ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ισραήλ συζητά με τις ΗΠΑ το κατά πόσο ένας ενδεχόμενος τερματισμός των έντονων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα θα επέτρεπε την επίτευξη «συμφωνίας» με την Χεζμπολάχ.

Η -υποστηριζόμενη από το Ιράν- Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ από το βορρά λίγο μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι βομβαρδισμοί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχουν οδηγήσει στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από περιοχές και στις δύο πλευρές των συνόρων και έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε φόβους για μια ολοκληρωτική σύγκρουση.

«Εμείς και οι Αμερικανοί πιστεύουμε και θα αφιερώσουμε εβδομάδες τώρα σε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε μια συμφωνία» ανέφερε ο Χανέγκμπι.

«Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση με διπλωματικά μέσα, όλοι κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση με άλλα μέσα. Προς το παρόν προτιμούμε να επικεντρωθούμε στη διπλωματική εκστρατεία» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα πως το Ισραήλ συζητά με την Ουάσιγκτον μια πιθανή κοινή προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών και ορισμένων αραβικών χωρών για την εξεύρεση αντικαταστάτη της κυριαρχίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com