Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας 4 ελληνικά ΜΜΕ – Ο λόγος απαγόρευσης και τα αντίποινα στην ΕΕ

Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας 4 ελληνικά ΜΜΕ – Ο λόγος απαγόρευσης και τα αντίποινα στην ΕΕ
epa09736602 Russian President Vladimir Putin (R) gestures during a joint press conference with French President Emmanuel Macron after their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 07 February2022. International efforts to defuse the standoff over Ukraine intensified with French President Emmanuel Macron holding talks in Moscow and German Chancellor Olaf Scholz in Washington to coordinate policies as fears of a Russian invasion mount. EPA/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη διανομή τεσσάρων, όπως τα χαρακτήρισε, «προπαγανδιστικών δικτύων που συνδέονται με το Κρεμλίνο».

Τέσσερα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στη λίστα των ευρωπαϊκών media τα οποία η Ρωσία ανακοίνωσε πως απαγορεύει, ως αντίποινα για παρόμοια απαγόρευση της ΕΕ σε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη διανομή τεσσάρων, όπως τα χαρακτήρισε, «προπαγανδιστικών δικτύων που συνδέονται με το Κρεμλίνο», αφαιρώντας τους τα δικαιώματα μετάδοσης τους στην ΕΕ.

Η Ένωση είχε υποστηρίζει ότι η απαγόρευση αφορούσε τη «Φωνή της Ευρώπης», το πρακτορείο ειδήσεων RIA και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντεπιτέθηκε την Τρίτη, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν κατάλογο 81 μέσων ενημέρωσης από 25 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και πανευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, των οποίων οι εκπομπές, όπως είπε, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες στο ρωσικό έδαφος.

Η απαγόρευση της Ρωσίας για τα ελληνικά media αφορά τα ert.gr, ertnews.gr, skai.gr, megatv.com και protothema.gr.

Το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse της Γαλλίας, η κρατική τηλεοπτική εταιρεία ORF της Αυστρίας, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTE της Ιρλανδίας και το πρακτορείο ειδήσεων EFE της Ισπανίας ήταν μεταξύ των πρακτορείων που επηρεάστηκαν από τη ρωσική κίνηση μαζί με πολλούς άλλους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, εφημερίδες και το Politico.eu.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει σε διάφορα επίπεδα ότι οι πολιτικά υποκινούμενες παρενοχλήσεις εγχώριων δημοσιογράφων και οι αδικαιολόγητες απαγορεύσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: