Οι 3 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις είναι στην Ευρώπη – Οι 10 κορυφαίες

Οι 3 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις είναι στην Ευρώπη – Οι 10 κορυφαίες
Photo: pixabay.com
Για 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με βάση κριτήρια όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η σταθερότητα, οι υποδομές και η εκπαίδευση.

Τις 10 καλύτερες και χειρότερες πόλεις για διαβίωση το 2024 κατέταξε το Economist Intelligence Unit (EIU).

Η έρευνα Global Liveability Index βαθμολόγησε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με βάση μια σειρά σημαντικών παραγόντων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η σταθερότητα, οι υποδομές και η εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως η Δυτική Ευρώπη ήταν η περιοχή του κόσμου με τις καλύτερες αξιολογήσεις, έχοντας 30 πολεις να συγκεντρώνουν μέση βαθμολογία 92 στα 100.

«Η παγκόσμια βιωσιμότητα αυξήθηκε ελάχιστα το τελευταίο έτος, αλλά οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα παραμένουν. Ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός που συνοδεύεται από υψηλά επιτόκια και άλλους οικονομικούς αντίξοους παράγοντες οδήγησε σε ένα ακόμη έτος συχνών διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Μπαρσάλι Μπατατσαρίγια, αναπληρωτής διευθυντής βιομηχανίας στο EIU.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, η Δαμασκός της Συρίας εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, με την Τρίπολη της Λιβύης, το Αλγέρι της Αλγερίας και το Λάγος της Νιγηρίας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από αυτήν.

Η μελέτη σημείωσε ότι καμία από τις τέσσερις τελευταίες πόλεις δεν παρουσίασε βελτίωση στη συνολική βαθμολογία της από το 2023.

Ακολουθούν οι 10 καλύτερες πόλεις της έρευνας και το σκορ που «έγραψαν» στον γενικό δείκτη του EIU.