Κεραμέως: 600.000 επιπλέον εργαζόμενοι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κεραμέως: 600.000 επιπλέον εργαζόμενοι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως μιλάει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, Αθήνα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τις λεπτομέρειες της επαναλειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των συντακτών γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία τους ως μέσο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι ένα εργαλείο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε η υπουργός Εργασίας.

Εξακόσιες χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι εντάσσονται από 1ης Ιουλίου στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Πάκου Έξαρχου «για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από τα LIDL στην Κέρκυρα».

Αναφερόμενη στη χρησιμότητα της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η κυρία Κεραμέως, είπε ότι έως σήμερα έχουν υπαχθεί περίπου 150.000 εργαζόμενοι (στην ψηφιακή κάρτα εργασίας) και ότι, από μεθαύριο 1η Ιουλίου, εντάσσεται όλη η βιομηχανία και όλο το λιανεμπόριο.

«Μιλάμε για περίπου 600.000 εργαζόμενους. Είναι ένα εργαλείο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε η υπουργός Εργασίας. Ως στοιχεία θωράκισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, παρέθεσε επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 28% τα τελευταία χρόνια, ανακοινώνοντας ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και την ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως π.χ. την περαιτέρω ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού συστήματος, για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους».

Ειδικότερα για την καταγγελία λειτουργίας καταστημάτων σουπερμάρκετ στην Κέρκυρα, στις 19 Μαΐου, η υπουργός είπε ότι διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος την ίδια ημέρα στο κατάστημα, και αφού το κλιμάκιο έκρινε τις γραπτές εξηγήσεις της εταιρείας ως μη ικανοποιητικές, της επέβαλε πρόστιμα τόσο για τη λειτουργία κατά την Κυριακή 19/5 όσο για την εργασία τεσσάρων εργαζομένων την ίδια ημέρα.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Εξάρχου παρατήρησε ότι η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί κανονικά όλες τις Κυριακές από 19 Μαΐου και μετά. Όπως επισήμανε, οι εργοδότες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν Κυριακές «με τους γνωστούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία που επιβάλλουν». «Αξιοποιούν ένα νομικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να ελίσσονται, και που επιμελώς έχετε φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις από το 2013 και μετά για να λύσετε τα χέρια στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ: με δουλειά λάστιχο, με τετράωρα, και εξάωρα. Τέτοιες είναι στην πλειοψηφία τους όλες οι νέες συμβάσεις. Και τώρα και δουλειά την Κυριακή» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ανταπαντώντας, η κυρία Κεραμέως είπε ότι έγινε, σωστά, μία καταγγελία, για μία παράνομη λειτουργία την Κυριακή. «Την ίδια μέρα πήγε η Επιθεώρηση Εργασίας, επέβαλε δύο πρόστιμα και παρότι δεν έχει γίνει μεταγενέστερη καταγγελία ο έλεγχος συνεχίστηκε για να δούμε κατά πόσο εξακολουθεί και υπάρχει μία παραβατική συμπεριφορά» προσέθεσε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε: «Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει ότι το σύστημα λειτουργεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: