Επαφές της Τουρκίας με την Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

Επαφές της Τουρκίας με την Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη
Photo: AFP
«Οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για τον στόχο της Τουρκίας να αυξήσει την πυρηνική ενεργειακή της ικανότητα» αναφέρει η Άγκυρα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας και μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), δήλωσε την Τρίτη ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας Γιουσούφ Τσεϊλάν.

«Οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για τον στόχο της Τουρκίας να αυξήσει την πυρηνική ενεργειακή της ικανότητα και να κατασκευάσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters σε συνέδριο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση των υπό συζήτηση έργων, είπε: «Μπορούμε να εξετάσουμε τους τομείς των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ενέργειας ή των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας».

«Διαπραγματευόμαστε με τις ΗΠΑ τόσο για μεγάλης κλίμακας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων» πρόσθεσε.

Ο Τσεϊλάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία για έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και με την κινεζική SPIC για έναν τρίτο πυρηνικό σταθμό στην περιοχή της Θράκης στη βορειοδυτική Τουρκία.

Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού ισχύος 4.800 MW από τη ρωσική Rosatom συνεχίζεται στο Ακούγιου στην περιοχή της Μεσογείου της Τουρκίας.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς τεσσάρων αντιδραστήρων και να τους συμπληρώσει με SMR για συνολική παραγωγική ικανότητα 20.000 MW, προκειμένου να διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com