Πάνω από 500 εκατ. δολάρια τα κέρδη της Revolut – Στόχος η κεφαλαιοποίηση των 40 δισ.

Πάνω από 500 εκατ. δολάρια τα κέρδη της Revolut – Στόχος η κεφαλαιοποίηση των 40 δισ.
Η Revolut έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, με την αξία της να ξεπερνάει τα 5 δισ. δολάρια. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως η πιο πολύτιμη startup της Ευρώπης.

Η βρετανική fintech Revolut σημείωσε κέρδη ρεκόρ προ φόρων ύψους 438 εκατομμυρίων λιρών (553,81 εκατ. δολαρίων) το 2023 χάρη στην ισχυρή αύξηση των χρηστών και την εκτίναξη των εσόδων από τόκους, ανακοίνωσε την Τρίτη, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως η πιο πολύτιμη startup της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα, που κατατέθηκαν πριν από την προθεσμία του Σεπτεμβρίου, ήταν τα πρώτα που δημοσιεύονται εγκαίρως εδώ και τρία χρόνια, αφού η Revolut είχε καθυστερήσει τη δημοσίευση τόσο των λογαριασμών της για το 2021 όσο και για το 2022.

Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με την οικονομική της πληροφόρηση στο παρελθόν, επισύροντας τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, αλλά ελπίζει ότι οι αριθμοί της Τρίτης αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός.

Η Revolut έχει δηλώσει ότι στοχεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά ο προσωρινός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Βίκτορ Στίνγκα αρνήθηκε να σχολιάσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για δημόσια εγγραφή (IPO).

«Η βελτίωση των χρηματοοικονομικών ελέγχων και η διασφάλιση της ενίσχυσης της ομάδας μας, η δυνατότητα δημοσίευσης αυτών των αποτελεσμάτων εντός έξι μηνών, είναι μέρος αυτού του ταξιδιού. Έτσι, κάνουμε βήματα για να βεβαιωθούμε ότι το περιβάλλον ελέγχου μας τείνει προς το επίπεδο που απαιτείται ως δημόσια εταιρεία» ανέφερε ο Στίνγκα στο Ρόιτερς.

Τα έσοδα της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 1,8 δισεκατομμύρια λίρες που ξεπέρασαν τις προβλέψεις το 2023, βοηθούμενα από τα έσοδα από τόκους που εκτινάχθηκαν στα 500 εκατομμύρια λίρες από 83 εκατομμύρια λίρες το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Η Revolut σημείωσε ζημίες προ φόρων 25,4 εκατ. λιρών το 2022 μετά από κέρδη προ φόρων 40 εκατ. λιρών το 2021.

Η ανάπτυξη έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή, με την εταιρεία να επιδιώκει αποτίμηση άνω των 40 δισ. δολαρίων σε μια πώληση μετοχών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, σε σχέση με την αποτίμηση των 33 δισ. δολαρίων που πέτυχε σε μια αύξηση κεφαλαίου το 2021.

Η Revolut έχει υποβάλει αίτηση για τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τρία χρόνια μετά εξακολουθεί να περιμένει έγκριση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου Φραντσέσκα Καρλέσι δήλωσε στο Reuters ότι η αίτηση της Revolut για τραπεζική άδεια «προχωράει καλά, αλλά υπάρχουν πολλά βήματα» στη διαδικασία.

Η Revolut ιδρύθηκε το 2015 και είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες fintech που εμφανίστηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία, προσφέροντας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χωρίς να διαθέτουν φυσικά υποκαταστήματα.

Έχει 45 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, με τον αριθμό των πελατών της να αυξάνεται κατά σχεδόν 45% πέρυσι.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων πελατών της Revolut αυξήθηκε σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια λίρες το 2023, από 204 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com