Πάουελ: Η Fed χρειάζεται περισσότερη σιγουριά για να μειώσει τα επιτόκια

Πάουελ: Η Fed χρειάζεται περισσότερη σιγουριά για να μειώσει τα επιτόκια
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε πως η Fed έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρέπει να είναι περισσότερο σίγουρη για το ότι μπορεί να μειώσει τα επιτόκια της, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε πως η Fed έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά τόνισε πως χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά προτού προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ακόμα, σημείωσε πως η Fed πρέπει δεν πρέπει να προχωρήσει βιαστικά στις μειώσεις των επιτοκίων της. «Πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας και να το κάνουμε σωστά» υποστήριξε ο Πάουελ.

Τα στοιχεία για τον Μάιο έδειξαν ότι το προτιμώμενο από τη Fed μέτρο του πληθωρισμού δεν αυξήθηκε καθόλου αυτόν τον μήνα, ενώ ο 12μηνος ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε στο 2,6%, που εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, αλλά βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

«Θέλουμε απλώς να καταλάβουμε ότι τα επίπεδα που βλέπουμε είναι μια πραγματική ανάγνωση για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον υποκείμενο πληθωρισμό» δήλωσε ο Πάουελ.

Η Fed έχει διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος 5,25%-5,5% από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά οι αξιωματούχοι συζητούν πότε θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει ξανά στο στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από μισή και πλέον ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο αυτό, σύμφωνα με τον προτιμώμενο από τη Fed δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, και περιγράφηκε ως «αυξημένος» στην ανακοίνωση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 12 Ιουνίου.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να χαλαρώσουν περαιτέρω και οι επενδυτές αναμένουν μια πρώτη μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: