Έκρηξη στα ενεργά διαχειριζόμενα ETF, με εισροές 1 τρισ. δολ. το 2024

Έκρηξη στα ενεργά διαχειριζόμενα ETF, με εισροές 1 τρισ. δολ. το 2024
08 May 2019, Hessen, Frankfurt/Main: At the Annual General Meeting, a shareholder holds the business magazine "ETF Magazin" in his hands. The Annual General Meeting of Deutsche Börse AG is held in the Jahrhunderthalle Frankfurt. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Τα fund έχουν ενισχυθεί από το ενδιαφέρον στη λιανική…

Σε αμοιβαία κεφάλαια που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια φτυαρίζουν μετρητά οι επενδυτές που επενδύουν σε ομόλογα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα εισροές ρεκόρ από τον Ιανουάριο και εξής, οι οποίες ήδη αγγίζουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της State Street Global Advisors, του τρίτου μεγαλύτερου εκδότη ETF των ΗΠΑ, μόνο τον Ιούνιο στα ETF εισέρρευσαν 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το α’ εξάμηνο του 2024 οι επενδυτές «πάρκαραν» σε αυτά 41 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σημειώθηκε το 2023. 

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι επενδυτές σκέφτονται παθητικές στρατηγικές, βάζοντας στο στόχαστρο μέσω των ETF δεικτες.  

«Δεν βλέπω αυτήν τη δυναμική να επιβραδύνεται» δήλωσε ο Matt Bartolini, επικεφαλής της έρευνας SPDR Americas στην SSGA. 

Οι εισροές βοηθήθηκαν από το ενδιαφέρον στη λιανική, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων επενδυτών, και από μια αλλαγή σε κανονισμό του 2019 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εξορθολόγιζε τη διαδικασία ανοίγοντας τον δρόμο για τα ενεργά διαχειριζόμενα ETF. 

Συνολικά, τα ETF των ΗΠΑ συγκέντρωσαν περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο και 411 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.  

Οι ροές του ETF είναι συνήθως υψηλότερες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω αναδιαρθρώσεων στα χαρτοφυλάκια για φορολογικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times