Πόσο ευτυχισμένοι είναι τελικά στην καθημερινότητά τους οι Έλληνες;
- 04/07/2024, 19:45
- SHARE
Μια πρωτότυπη έρευνα με θέμα «Επιδιώξεις – Όνειρα – Προσδοκίες» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του διεθνούς δικτύου IRIS (International Research Institutes) σε 17 χώρες στην αρχή του 2024 και στην οποία συμμετέχει η Focus Bari εκπροσωπώντας την Ελλάδα, έρχεται για να δώσει τροφή για σκέψη αναφορικά με το πώς η οικονομική ευημερία σχετίζεται τελικά με ψυχική υγεία και την ευτυχία μας.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε εξέλθει της οικονομικής κρίσης και το βιοτικό επίπεδο ακολουθεί την ανιούσα, φαίνεται ότι κάτι μας λείπει και δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την καθημερινότητά μας.
Εστιάζοντας στα αποτελέσματα που αφορούν την Ελλάδα, κρίνονται ως απογοητευτικά, καθώς μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι ζει ευτυχισμένος την ζωή που θα ήθελε να ζει, με την συντριπτική πλειοψηφία να αισθάνονται μεγάλη απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου!
Φταίνε οι γρήγοροι ρυθμοί; Η illustrated ζωή που παρουσιάζουν κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτομάτως μας βάζουν σε σύγκριση ή μήπως ο υλισμός και το αίσθημα του ανικανοποίητου που προκύπτει από αυτόν; Δυστυχώς το 70% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνεται ότι σαν λαός δεν έχουμε κοινό όνειρο, και διακατέχονται από μια έντονη επιθυμία να νιώσουν «ξανά περήφανοι για την χώρα τους»!
«Παρατηρούμε ότι σχεδόν όλοι οι λαοί βγάζουν μια απόσταση μεταξύ της ζωής που ζουν και εκείνης που ιδανικά θα ήθελαν να ζουν και μάλιστα στην αντίληψη αυτή δεν παίζει ρόλο το υφιστάμενο βιοτικό επίπεδο. Οι πολίτες των πιο πλούσιων χωρών δεν είναι απαραίτητα και πιο ευτυχισμένοι. Πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της διογκωμένης τεχνητής ευτυχίας που προβάλλεται μέσα από τα social media και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι οι άλλοι περνάνε καλύτερα από εμάς. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε πάει σε μια εκδήλωση που είναι κακή και επιλέγετε να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία που δείχνει ότι περνάτε καταπληκτικά. Όλο αυτό είναι υπερτιμημένο» επισημαίνει η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια της Focus Bari και coach ψυχικής ανθεκτικότητας που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων.
Προσθέτει πως ζούμε σε μια εποχή που έχουμε την υπεραπαίτηση οι εαυτοί μας να είναι τέλειοι, όταν η τελειότητα απαιτεί σκληρή εσωτερική δουλειά και ταπεινότητα.
Μάλιστα έξι στους δέκα Έλληνες θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, ή ακόμη και στη γειτονική Ιταλία, παρά το υψηλό κόστος ζωής που χαρακτηρίζει τέτοιες περιοχές. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, η οποία είναι και το άμεσο ζητούμενο για την υπέρβαση των καθημερινών προκλήσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας. Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στα βασικά δημόσια αγαθά, πρωτίστως στον τομέα της υγείας, αλλά και στην εκπαίδευση, την απασχόληση και στη δικαιοσύνη, ώστε να κατοχυρώνεται άμεση και ισότιμη πρόσβαση για όλους.
«Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε κοινό όνειρο, την αίσθηση ενός εθνικού αποτυπώματος που θα μας κάνει να νιώσουμε υπερηφάνεια για την ελληνικότητά μας, την οποία αναζητούμε στα αθλητικά πρωταθλήματα. Ο μέσος Έλληνας δεν βλέπει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Εστιάζει στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, στη μείωση της αγοραστικής του δυνατότητας και στην αύξηση της βίας» λέει χαρακτηριστικά η κα Κούρτογλου.
Σε μια ανοικτού τύπου, χωρίς προκαθορισμένες επιλογές, ερώτηση ως προς το ποιες είναι οι προσωπικές επιδιώξεις των Ελλήνων, οι περισσότεροι ιεράρχησαν ως πιο σημαντική την απουσία άγχους και την ύπαρξη ψυχικής ηρεμίας, και ακολούθησαν η ικανότητα εκπλήρωσης των ονείρων τους, η συντροφικότητα και η δημιουργία οικογένειας, το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και η προσφορά στον συνάνθρωπο.
«Είναι γεγονός πως οι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν και έχουν μάθει να ζουν σε πολιτισμένα περιβάλλοντα με κανόνες τους οποίους και σέβονται. Οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα έχουν έντονη τάση προς την γκρίνια, διακατέχονται από ξενομανία και επικρατεί η αντίληψη ότι η χώρα μας δεν είναι καλή συγκριτικά με άλλες. Ζητούν μεγαλύτερη προσοχή από το Κράτος, αλλά οι ίδιοι σκέφτονται μόνο την πάρτη τους. Πώς λοιπόν θα συντελεστεί η αλλαγή;» καταλήγει η κα Κούρτογλου.
Κοινή επιδίωξη των λαών όλων των χωρών είναι μια καλύτερη καθημερινότητα κι ένα ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο, αφού όπως υπογραμμίζουν η φροντίδα των πολιτών πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο επίπεδο συγκριτικά με την διεθνή επιρροή / θέση.
Πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι του Μεξικού, της Κολομβίας και του Περού, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Τουρκία.