Η πορεία της Ελλάδας προς τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φορολογικού πλαισίου για τα cryptos

Η πορεία της Ελλάδας προς τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φορολογικού πλαισίου για τα cryptos
Ο Δημήτρης Δημητρίου, founder & CEO της CPA Kudos Greece και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κρυπτονομισμάτων του ΥΠΟΙΚ, περιγράφει ποια είναι σήμερα η κατάσταση και ποιο είναι το πλάνο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι πλέον απλά μια τάση μεταξύ μιας ολιγομελούς επενδυτικής ομάδας, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι από το σύνολο των ψηφιακών επενδυτικών προϊόντων τα οποία αποκτούν όλο και περισσότερους ακόλουθους στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Υπολογίζεται ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς των κρυπτονομισμάτων ξεπερνά σήμερα τα 2 τρισ. δολάρια, με το Bitcoin και το Ethereum να αποτελούν τα μεγαλύτερα σε αξία cryptos με +55.500 δολάρια και +2.900 δολάρια το καθένα αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, το επενδυτικό κοινό που ασχολείται ενεργά με τα κρυπτονομίσματα είναι ακόμη χαμηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Chainalysis για το 2023 ο δείκτης υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων (chain adoption index) είναι στο 0,012, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 75η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ουκρανία (0,215), Τουρκία (0,142) και Ρωσία (0,140) οδηγούσαν τη λίστα τη χρονιά που πέρασε.

Παρόλα αυτά, οι ανεπίσημες διαδικασίες για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ έχουν ξεκινήσει. Η ΕΚΤ επισήμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη δημιουργία του, έχει όμως ήδη φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος για την έλευσή του, ενώ ενημερώνει και επισήμως από την ιστοσελίδα της ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις εθνικές τράπεζες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για να «εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ». Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές των cryptos στην Ελλάδα καλούνται να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους δίχως την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου και επαρκούς φορολογικού πλαισίου σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και το σύνολο των ψηφιακών περιουσιακών τους στοιχείων (digital assets).

Αυτό το κενό καλείται να καλύψει η νεοσύστατη Επιτροπή Κρυπτονομισμάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ήδη έχει επανδρωθεί με ειδικούς της αγορά, ούτως ώστε να διαμορφώσει το φορολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο νομοθέτης που θα καθορίσει τους κανόνες για τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα.

Τακτικό μέλος της Επιτροπής είναι ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας CPA Kudos Greece, Δημήτρης Δημητρίου. Έχοντας μακριά εμπειρία και διεθνείς συνεργασίες με οργανισμούς οι οποίοι εξειδικεύονται στους τομείς της συμβουλευτικής, των cryptos, του blockchain και της διαμόρφωσης του φορολογικού πλαισίου των digital assets, συμβάλλει με τις γνώσεις του σε αυτήν την προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ.

Σε συνέντευξή του στο Fortune Greece, ο Δημήτρης Δημητρίου καταθέτει τους στόχους της Επιτροπής, περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, και απαντά για το τι απαιτείται ούτως ώστε να μπει και η χώρα μας στο “club” των χωρών που ακολουθούν τα αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα σχετικά με αυτόν τον νέο κόσμο των digital assets.

Είστε μέλος της νεοσύστατης Επιτροπής Κρυπτονομισμάτων του ΥΠΟΙΚ. Τι ακριβώς στοχεύει να πετύχει αυτή η Eπιτροπή;

Το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν της έκδοσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας MiCAR (Market in Crypto-Assets / REGULATION (EU) 2023/1114 31/5/2023) για τα κρυπτοστοιχεία  και την υιοθέτηση τους, συστάθηκε με Φ.Ε.Κ. B’ 1372/29-02-24 Ομάδα Εργασίας για τον Καθορισμό Πλαισίου Φορολόγησης & Ελέγχου των Κρυπτονομισμάτων & Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων (Digital Assets) στην οποία είμαι τακτικό μέλος.

Η σύσταση αυτής της Επιτροπής πριν λίγους μήνες έγινε με πρωτοβουλία της του Υπουργείου Οικονομικών με δεδομένο ότι έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στόχος η μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα (ευρώ), συνεπώς είναι απαραίτητο να φτιαχτεί ένα σύστημα φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της έλευσης του ψηφιακού ευρώ. Την Επιτροπή απαρτίζουν ικανά στελέχη από όλο το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος και την επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα θα επικεντρωθεί σε 3 βασικές κατηγορίες κρυπτοστοιχείων:

  • MONEY TOKENS

Μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος (κρυπτοστοιχεία που σταθεροποιούν την αξία τους σε σχέση με ένα επίσημο νόμισμα).

  • ASSET-REFERENCED TOKENS

Μάρκες με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία (κρυπτοστοιχεία που σταθεροποιούν την αξία τους σε σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ή ομάδα περιουσιακών στοιχείων).

  • OTHER CRYPTOCURRENCIES

Κρυπτοστοιχεία εκτός μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία και μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος.

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί το κανονιστικό πλαίσιο από πλευράς χρηματιστηρίου και αντίστοιχα από πλευράς φορολογικής αντιμετώπισης. Άλλωστε δεν μπορεί να δημιουργηθεί το ψηφιακό ευρώ (digital euro) αν πρώτιστα δεν πλαισιωθούν τα κρυπτονομίσματα διότι μετά θα δημιουργηθούν μεγάλοι κραδασμοί στις συναλλαγές.

Ποιο είναι σήμερα στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη φορολογική πολιτική για τα cryptos και τα digital assets; Υπάρχει κάποια βάση, ή βρισκόμαστε στον «αέρα»;

Σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στον αέρα. Το κράτος προχωρώντας στην σύσταση της Επιτροπής ουσιαστικά αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν τα κρυπτονομίσματα / κρυπτοστοιχεία στο άμεσο μέλλον ως καταλύτης της οικονομίας και αντιλαμβάνεται επίσης ότι πρέπει να εποπτεύσει φορολογικά την οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με αυτά. Σίγουρα υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό αυτού του πλαισίου, ωστόσο η καλή διάθεση σίγουρα υπάρχει και έχει γίνει το πρώτο βήμα. Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, τα κρυπτονομίσματα αναγνωρίζονται ως επενδυτικά προϊόντα, υποβάλλοντας τα κέρδη τους (Capital Gain) από αυτά σε φορολόγηση, στη περίπτωση που θα θεωρηθεί επενδυτικό αγαθό. Στην περίπτωση της συναλλακτικής αγοράς τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται νομισματικά στοιχεία και πρέπει να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.

Πόσο και πώς θα ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο αλλά και οι Έλληνες επενδυτές από τη δημιουργία ενός οργανωμένου φορολογικού πλαισίου για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία;

Η φορολόγηση και η φορολογική διαφάνεια σε αυτού του είδους τις συναλλαγές θα ωφελήσουν σίγουρα το ελληνικό Δημόσιο. Οι αλλαγές αυτές αντανακλούν την ευρύτερη τάση που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για πιο αυστηρό έλεγχο σε ψηφιακές οικονομικές δραστηριότητες, προσπαθώντας να μειώσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.  Όσον αφορά το επενδυτικό πλαίσιο, η Ευρώπη είναι πολύ πίσω από τις ασιατικές χώρες και τώρα γίνονται προσπάθειες να εναρμονιστεί με αυτές τις ταχύτητες στα κρυπτοστοιχεία που μπορούν να δώσουν ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα συνολικά.

Πόσο ασφαλείς είναι οι επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε κρυπτονομίσματα;

Η αλήθεια είναι ότι το κρυπτονόμισμα έχει δύο όψεις. Ενώ είναι μία επενδυτική κίνηση με ρίσκο, ταυτόχρονα μπορεί να αναδειχθεί σε καταπληκτική ευκαιρία για όσους κινηθούν σωστά. Πολλοί επενδυτές τρομάζουν και από την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο με δεδομένο ότι υπάρχουν και χώρες που είναι εχθρικές απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Οπότε, αν κανείς σκέφτεται τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, καλό είναι να το συζητήσει με έναν επενδυτικό σύμβουλο.

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, τα κρυπτονομίσματα αναγνωρίζονται ως επενδυτικά προϊόντα.

Η εταιρεία σας επιδεικνύει ιδιαίτερη δράση και στον χώρο του blockchain, στο πλαίσιο της προώθησης ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αυτής στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μιλήστε μας για τις διεθνείς συνεργασίες που έχετε συνάψει και για το πώς οι εταιρείες στη χώρα μας μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν την τεχνολογία;

H CPA Kudos Greece έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Rapidz, έναν κορυφαίο πάροχο λύσεων πληρωμών Web3 με έδρα τη Σιγκαπούρη, με σκοπό την προώθηση της προηγμένης τεχνολογίας Blockchain στην ελληνική αγορά. Η συνεργασία αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Ελλάδας γύρω από τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία blockchain.

Ανάμεσα σε αυτά τα πλεονεκτήματα και μεταξύ άλλων καινοτόμων εφαρμογών περιλαμβάνεται η εξερεύνηση δυνατοτήτων σχετικά με τα e-wallets και τις ηλεκτρονικές λύσεις πληρωμών. Η Rapidz ξεχωρίζει για την εκτεταμένη εμπειρία της στη διεθνή αγορά και την αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain σε εταιρείες προσφέροντας δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτή η εμπειρία θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη στρατηγική της CPA Kudos Greece και τις διάφορες πρωτοβουλίες που αφορούν την εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η ψηφιακή οικονομία στο σύνολο της «αγγίζει» πλέον τον πυρήνα των περισσότερων -ίσως όλων- των επιχειρήσεων. Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός οικονομικού συμβούλου για την εκπαίδευση και την οργάνωση των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα;

Σε μια γρήγορα εξελισσόμενη αγορά, η υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain είναι κρίσιμη για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η συνεργασία μας με τη Rapidz είναι μια σημαντική ευκαιρία, και αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι και βέβαιοι ότι μαζί θα εισάγουμε αυτήν την τεχνολογία στην Ελλάδα. Η εμπειρία, η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα που η Rapidz διαθέτει είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να πλοηγηθούμε σε αυτό το αναδυόμενο τοπίο. Ο ρόλος μας ως Οικονομικοί Σύμβουλοι των πελατών μας θα έλεγα ότι είναι κομβικός για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία.

Σε μια γρήγορα εξελισσόμενη αγορά, η υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain είναι κρίσιμη για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τι είναι αυτό που εσείς προσφέρετε σε επίπεδο υπηρεσιών;

Χαριτολογώντας θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν προσφέρουμε σε επίπεδο επιχειρηματικών αναγκών ως στρατηγικός συνεργάτης των πελατών μας. Οι υπηρεσίες μας δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρουμε υπηρεσίες AUDIT & ASSURANCE, CORPORATE FINANCE & CONSULTING, ACCOUNTING, TAX & PAYROLL και RRF & DEVELOPMENT INVESTMENTS. Τις θεμελιώσαμε με οδηγό την επαγγελματική αριστεία με ανθρώπινο πρόσημο που επιδιώκουμε να μας χαρακτηρίζει πάντα.

Η εταιρεία σας μπήκε σε μια νέα φάση της πορείας της με μια πολύ σημαντική συνεργασία. Πείτε μας ποιο είναι πλέον το μέλλον της CPA.

Ένα νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο ξεκίνησε για τον Όμιλο CPA, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Κατόπιν της συμφωνίας της με το δυναμικό και ανεξάρτητο παγκόσμιο δίκτυο της Kudos, η CPA γίνεται μέλος του. Η Kudos θα αντιπροσωπεύεται πλέον στην Ελλάδα μέσω της CPA, κίνηση που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης αυτής.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο Όμιλος CPA μετονομάζεται σε CPA Kudos Greece, αναδεικνύοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και την ενιαία προσπάθειά τους να συνδυάσουν την παγκόσμια τεχνογνωσία της Kudos με την ενδελεχή γνώση της τοπικής αγοράς από τη CPA.