Γιατί ο Satya Nadella της Microsoft έχει γίνει «είδωλο» μεταξύ των CEOs
- 06/07/2024, 17:02
- SHARE
Της ORIANNA ROSA ROYLE
Από τότε που μπήκε στη Microsoft το 1992, ο Satya Nadella εντυπωσίασε αυτούς για τους οποίους εργάστηκε, βρέθηκε στο τιμόνι της εταιρείας πριν από 10 χρόνια και εξασφάλισε τον θαυμασμό των υπόλοιπων στελεχών.
Τώρα, οι συνάδελφοί του CEO στρέφονται σε αυτόν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αφεντικό της λίστας Fortune 500, συμπεριλαμβανομένου του Doug McMillon της Walmart που βρέθηκε στην κορυφή της 70ης έκδοσης της λίστας που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί. Η Microsoft εμφανίζεται κάθε χρόνο στο Fortune 500 από τότε που η λίστα διευρύνθηκε το 1995 – και αυτό δεν είναι ένα εύκολο κατόρθωμα.
Πολλές άλλες παλαιού τύπου επιχειρήσεις στη λίστα έχουν απωλέσει τη συνάφειά τους και είδαν τη θέση τους να υποχωρεί στην κατάταξη.
Ωστόσο, η Microsoft έχει βιώσει το αντίθετο: Ο τεχνολογικός γίγαντας ανέβηκε σταθερά στην κατάταξη, από την 34η στη 13η θέση, από τότε που ο Nadella βρέθηκε στο τιμόνι.
Παρά τη συνεχή αναταραχή στον κλάδο της τεχνολογίας, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft έχει εκτιναχθεί από πολύ κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν παραιτήθηκε ο Steve Ballmer, σε πάνω από 3,16 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Εντωμεταξύ, τα έσοδα της εταιρείας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Γιατί; Γιατί ο Nadella ξέρει ότι οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται πεθαίνουν.
Αντί να επαναπαυθεί στις δάφνες του, ο Nadella ώθησε τη Microsoft να καινοτομεί: οι τολμηρές εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων των LinkedIn και GitHub, απέδωσαν καρπούς, όπως και η μετακίνησή της εταιρείας στο cloud. Τώρα, η Microsoft προετοιμάζεται για το μέλλον επενδύοντας μεγάλα ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος στο Fortune: «Όταν το παράδειγμα αλλάζει, έχεις κάτι να συνεισφέρεις; Γιατί χάνεις το δικαίωμα ύπαρξής σου όταν δεν έχεις κάτι σχετικό να δώσεις».
Όταν ο Nadella ανέλαβε τη Microsoft, η προτεραιότητά του ήταν να αλλάξει την εταιρική κουλτούρα: η ενθάρρυνση των εργαζομένων να πάρουν μια ανάσα (ακόμα και μόνο διανοητικά) είχε σαφώς θετικό αντίκτυπο στη Microsoft.
Ο Nadella γεννήθηκε στην Ινδία και διδάχθηκε την ενσυνειδητότητα. Κάθε πρωί, υπενθυμίζει στον εαυτό του τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων και πιστεύει ότι αυτό τον βοηθάει να διατηρεί υψηλές επιδόσεις.
Ακολουθώντας αυτή τη νοοτροπία, ο ψύχραιμος, ήρεμος και συγκεντρωμένος CEO εισήγαγε την ανώτερη ηγετική του ομάδα στο ζεν, ζητώντας τους να διαβάσουν το Nonviolent Communication του Marshall Rosenberg, ένα βιβλίο για την ηγεσία και την υιοθέτηση της συμπόνιας και της κατανόησης αντί για τον ανταγωνισμό και την κριτική. Ο Nadella κατέστησε σαφές ότι οι ξεπερασμένες και επιθετικές top-down συμπεριφορές δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτες.
Αντίθετα, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον όπου ακόμη και ο χαμηλότερος υπάλληλος αισθάνεται ασφαλής να μοιραστεί τις ανησυχίες ή τις ιδέες του. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που λειτουργούσαν προηγουμένως με μια νοοτροπία τύπου «τα ξέρω όλα» στράφηκαν σε μια νοοτροπία «τα μαθαίνω όλα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
- Οι άνθρωποι «κλειδιά» της κυβέρνησης Στάρμερ – Ποιοι αναλαμβάνουν τα βαριά χαρτοφυλάκια
- «Θετική απάντηση» της Κομισιόν στην επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια
Πηγή: Fortune.com