Γαλλία: Ποιος είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και γιατί… τρομάζει τις αγορές

Γαλλία: Ποιος είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και γιατί… τρομάζει τις αγορές
Founder of left-wing party La France Insoumise (LFI) Jean-Luc Melenchon appplauds during the election night of left-wing party La France Insoumise (LFI) following the first results of the second round of France's legislative election at La Rotonde Stalingrad in Paris on July 7, 2024. A broad left-wing coalition was leading a tight French legislative election, ahead of both President's centrists and the far right with no group winning an absolute majority, projections showed. (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP) Photo: AFP
Τι υπόσχεται ο οπαδός του Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή, αφού οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία έδειχναν ότι το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο οδηγούνταν σε νίκη-σοκ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Χωρίς καθυστέρηση, απαίτησε να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, δηλώνοντας ότι το NFP δεν θα δεχθεί «συνδυασμούς» και θα αρνηθεί διαπραγματεύσεις με άλλες ομάδες.

«Το NFP θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, τίποτα άλλο παρά το πρόγραμμά του», δήλωσε ο Μελανσόν στους οπαδούς του. Η συμμαχία του υπόσχεται σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα που θα προκαλέσουν συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του NFP θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Μελανσόν προτείνει 112,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες εξοικονομήσεις πόρων και έσοδα από αυξήσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αντίστοιχα, προτείνει 331,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες δαπάνες, ωφελώντας κυρίως συνταξιούχους και τη δημόσια υγεία.

Υπνεθυμίζεται ότι η αριστερή συμμαχία κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κέρδισε 143 έδρες και η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν 156 έδρες. Η υπουργός Παιδείας, Νικόλ Μπελουμπέ, τόνισε ότι το NFP δεν έχει αρκετούς βουλευτές για να ελέγξει το κοινοβούλιο, παρά τις αξιώσεις του Μελανσόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Μελανσόν

Ο 72χρονος οπαδός του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο της Κούβας γνωστός για τις πύρινες ομιλίες του, τρομάζει εδώ και καιρό τις αγορές και τους επενδυτές κάθε φορά που έχει πλησιάσει την εξουσία.

Με πλούσια πολιτική καριέρα που ξεκίνησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Μελανσόν έγινε ισχυρή δύναμη με την ίδρυση του «Ανυπότακτη Γαλλία» και την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Γνωστός για τις πύρινες ομιλίες του, συχνά χωρίς autocue ή σημειώσεις και χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό μείγμα χιούμορ και θυμού, ο υποστηριζόμενος από τους κομμουνιστές ακροαριστερός ηγέτης συχνά, αναφέρει επί λέξει το Bloomberg, παραμυθιάζει τα πλήθη με τα δεινά των «αγορών που μετατρέπουν τον πόνο, τη δυστυχία και την εγκατάλειψη σε χρυσό και χρήμα». Έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη Γαλλία ως μια χώρα «με τεράστιο πλούτο που είναι άσχημα κατανεμημένος».

Γιος ενός ταχυδρόμου και μιας δασκάλας, και οι δύο απόγονοι Ισπανών και Ιταλών που μετανάστευσαν στη Γαλλική Αλγερία στις αρχές του αιώνα, ο Μελανσόν γεννήθηκε στην Ταγγέρη, το σημερινό Μαρόκο, όταν ήταν διεθνής ζώνη.

Μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 11 ετών, σπούδασε φιλοσοφία, έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ άλλων ως δημοσιογράφος και διορθωτής και ασχολήθηκε με την τροτσκιστική πολιτική. Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1976 σε ηλικία 25 ετών και εξελέγη σε διάφορες περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές θέσεις.

Ο Μελανσόν ήταν αντιπρόεδρος της περιφέρειας Essonne, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004 και κατώτερος υπουργός στο Υπουργείο Παιδείας από το 2000 έως το 2002. Τα «έσπασε» με το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, λέγοντας ότι είχε γίνει πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το 2016 ίδρυσε το France Unbowed και το 2022 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος – για τρίτη φορά.

Παρά την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας, η παρουσία του Μελανσόν και του NFP στην πολιτική σκηνή αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές και τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς πιθανότατα θα απαιτήσει νέες δεσμεύσεις για δαπάνες από τον Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: