Berenberg για τη Γαλλία μετά τις εκλογές: Ο κίνδυνος για το «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων

Berenberg για τη Γαλλία μετά τις εκλογές: Ο κίνδυνος για το «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων
France, Paris 7 july 2024, French flag above the crowd at the rally following the results of the second round of the legislative elections and the victory in number of seats of the New Popular Front (NFP). Photograph by Claire Serie / Hans Lucas. France, Paris 7 juillet 2024, Drapeau francais au dessus de la foule au rassemblement qui suit les resultats du deuxieme tour des elections legislatives et la victoire en nombre de siege du Nouveau Front Populaire (NFP). Photographie de Claire Serie / Hans Lucas. (Photo by Claire Serie / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη Γαλλία για δύο βασικούς λόγους, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Στην επόμενη μέρα που δημιουργείται στο πολιτικό αλλά και οικονομικό σκηνικό της Γαλλίας μετά από την επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής αναφέρεται έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η Γαλλία απέφυγε μια κυβέρνηση υπό την Μαρίν Λεπέν αλλά και «μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ενωμένης αριστεράς με δαπανηρό πλάνο δαπανών».

Ακόμα, η Berenberg σημειώνει πως «η Γαλλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που οδηγεί σε πιθανά προβλήματα στη νομοθεσία και στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

Αναφορικά με την Λεπέν, σημειώνει πως έχει «έχει κρατηθεί σε απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που η επιρροή της και το κόμμα της παραμένουν σημαντικά, δεν κατάφεραν να επιτύχουν πλειοψηφία ή να διαταράξουν σημαντικά την πολιτική ισορροπία».

Σχετικά με την επόμενη μέρα για τα δημοσιονομικά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Berenberg υποστηρίζει πως «η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα»

Ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία της αριστεράς, του κέντρου ή της ακροδεξιάς είναι περισσότερο πιθανό και αποτελεί το λιγότερο αρνητικό σενάριο από τότε που ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τις βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη Γαλλία για δύο βασικούς λόγους:

Αρχικά, σημαίνει το τέλος των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν. Αντίθετα, ο κεντρώος χώρος θα πρέπει να δεχθεί ορισμένες αναστροφές των πολιτικών του, όπως η μεταρρύθμιση του Μακρόν για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μια πιθανή αύξηση των φόρων στον προϋπολογισμό που μπορεί να θέσει η αριστερά.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται πως το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά από τις εκλογές μπορεί να τονίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας. Η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 με τους όρους που θέτει η ΕΕ.

Ακόμα, η έκθεση αναφέρει πως λόγω του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Μακρόν πιθανά δεν θα έχει τον κύριο λόγο για την αναζήτηση νέας κυβέρνησης. Μπορεί να χρειαστεί να αποδειχθεί ένα κυβερνητικό σχήμα που θα προτείνει το κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση με τη νέα σύνθεση της πιθανά θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε ο Μακρόν και τα άλλα κόμματα να καταλήξουν στις επιλογές τους.

Αυτά τα σημεία υπογραμμίζουν τις πολυπλοκότητες και τις αβεβαιότητες στο σημερινό πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, με έμφαση στις δυσκολίες στη διακυβέρνηση λόγω της έλλειψης σαφούς πλειοψηφίας, της συνεχούς επιρροής της άκρας δεξιάς και των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: