Γερμανία: Τί οδήγησε στην απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο

Γερμανία: Τί οδήγησε στην απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο
Photo: pixabay.com
Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε απροσδόκητη πτώση κατά 2,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυτή η πτώση είναι μεγαλύτερη από όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg και ακολουθεί την επίσης αρνητική εξέλιξη των εργοστασιακών παραγγελιών του ίδιου μήνα.

Ο τομέας των αυτοκινήτων, η παραγωγή μηχανημάτων και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός υπέστησαν σημαντική πτώση άνω του 5%. Η βιομηχανία της Γερμανίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων και της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo απογοήτευσε επίσης, δείχνοντας πτώση τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τα αρνητικά στοιχεία, η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας συνεχίζεται, σύμφωνα με την Bundesbank, η οποία προβλέπει επέκταση 0,3% για το έτος, κυρίως χάρη στις υπηρεσίες και την ιδιωτική κατανάλωση. Η κυβέρνηση ενέκρινε έναν καθυστερημένο προϋπολογισμό για το 2025 που περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 2,5% τον Ιούνιο και την αύξηση των μισθών να παραμένει ισχυρή, αναμένεται πιο σταθερή ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτές οι εξελίξεις τροφοδοτούν τις ελπίδες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: