Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πώς απαντάει η GenZ απέναντι στην κλιματική κρίση
- 08/07/2024, 18:01
- SHARE
Σε κλίμα ανασφάλειας, απογοήτευσης και θυμού ζει η GenZ στην Ελλάδα. Μια γενιά που σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες κρίσεις, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει ίσως την πιο κρίσιμη απειλή για το μέλλον: την κλιματική αλλαγή. Πώς, άραγε, μπορεί να σταθεί απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο στοίχημα;
Μία πρώτη απάντηση φαίνεται πως είναι ότι όποια λύση υπάρξει δε θα είναι μέσα από τον παραδοσιακό τρόπο πολιτικής δράσης και δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με τη Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις, μέσα από τα ευρήματα της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες;» αποδεικνύεται ότι το 34,9% των νέων 17-24 πιστεύουν πως έχουμε μία ασθενή Δημοκρατία ενώ το 80% θεωρούν πως οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για όσα σκέφτονται οι νέοι. Μάλιστα ένας στους δύο θεωρεί πως απλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας καλύτερα από τους πολιτικούς. «Θεωρώ ότι υπάρχουν νέοι σπόροι, βλέπω κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων όχι με παραδοσιακά πρότυπα» σημείωσε στο πλαίσιο του Gen Z Summit μιας πρωτοβουλίας του «Young leaders Circle» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ WeFor ο Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου ΕΝΑ.
Κατανοούν άραγε οι σημερινοί νέοι σε βάθος τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση; «Διδάσκω κλιματική αλλαγή, μπαίνω στην αίθουσα και η πρώτη ερώτηση που κάνω πάντα είναι γιατί επιλέξατε το μάθημα; Μου απαντούν συχνά γιατί είναι η κρίση της γενιάς μας. Ωστόσο, δεν ξέρουν τι είναι, δεν ξέρουν τι τους ενδιαφέρει, δεν υπάρχει βάθος γνώσης, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι στο hype αλλά δεν μπαίνουν πιο βαθιά. Προσπαθώ μέσα στο μάθημα να τους δείξω ότι για να λύσετε το πρόβλημα πρέπει να βλέπετε ποιο είναι» σημείωσε ο Γιώργος Δικαίος Καθηγητής στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας & Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Δίνει, ωστόσο και μία σημαντική ακόμα παράμετρο προς σκέψη: «Μιλάμε για κρίση, ωστόσο για τους GenZ δεν είναι κρίση, είναι η καθημερινότητα. Με το να ορίζουμε ως κρίση του δίνουμε χρονικό προσδιορισμό Ποιο είναι το μετά; Η κλιματική κρίση δεν είναι κρίση, είναι μονιμότητα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας και συγγραφέα Δημήτρη Κουλουμάση «η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και αυτή η γενιά που έχουμε φέρει στον κόσμο θα πάρει τον κόσμο από εμάς κατεστραμμένο. Για να μπορέσει να φέρει αλλαγή κρίσιμο ρόλο θα παίξει η Παιδεία». Μάλιστα για εκείνον, οι Zoomers είναι μία γενιά πιο έξυπνη από την προηγούμενη που έχει θέσει ψηλά τις έννοιες της αλληλεγγύης, αγάπης και προσφοράς. Και εκεί, θεωρεί, είναι που «θα παιχτεί το παιχνίδι και έτσι θα μπορέσουν να σώσουν ό,τι εμείς έχουμε καταστρέψει».
«Είμαστε μια γενιά με πολλά ερεθίσματα, έχουμε πρόσβαση σε πολλή πληροφορία και βλέπουμε στο πλευρό μας επιχειρήσεις, φορείς και κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα ενωμένη. Λείπουν, όμως, οι ικανότητες. Αυτοί που υπερασπιζόμαστε το κλίμα πρέπει να μεταδώσουμε την ανάγκη για πράσινες αλλά και τεχνολογικές δεξιότητες» σημείωσε ο Γιάννης Σταματονικολός Curator του GenAI Summit, μέλος των Global shapers του world economic forum και EU Climate Pact Ambassador της Ευρωπαϊκής Επιτροπή όσο και η συμμετοχή του στους Global Shapers, την πρωτοβουλία του World Economic Forum εξηγώντας πώς «όταν ξέρεις τι λείπει μπορείς να το αναζητήσεις ή να το φτιάξεις».
Σύμφωνα με εκείνον η γενιά των Zoomers διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: την ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. “Έχουν”, τονίζει, “θέση στο τραπέζι” της συζήτησης, έχοντας τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το μέλλον τους. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η απλή συμμετοχή δεν αρκεί. “Πρέπει”, υπογραμμίζει, “να έρχονται στο τραπέζι με όραμα και προτάσεις, έτοιμοι να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.”