Γαλλία: Πώς η Λεπέν βρέθηκε στην τρίτη θέση, με 3 εκατ. παραπάνω ψήφους από το NFP;

Γαλλία: Πώς η Λεπέν βρέθηκε στην τρίτη θέση, με 3 εκατ. παραπάνω ψήφους από το NFP;
Attending public at the grand Rassemblement National meeting with Marine Le Pen and Jordan Bardella at the Dome de Paris in Paris, France on June 02, 2024. (Photo by Victoria Valdivia / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Το RN της Λεπέν έλαβε 10.110.013 ψήφους έναντι 7.040.232 ψήφων του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Παρά το ότι η ακροδεξιά Συμμαχία της Μαρίν Λεπέν (RN) κατετάγη στην τρίτη θέση με τους περισσότερους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας μετά από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στη χώρα, η δυναμική του RN μεταξύ των ψηφοφόρων παραμένει ισχυρή ενόψει και των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που είναι προγραμματισμένες για το 2027.

Το εκλογικό σύστημα

Με βάση το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία, τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, γνωστοί ως βουλευτές, εκλέγονται για πέντε χρόνια με σύστημα δύο γύρων σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Στον πρώτο γύρο εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν επιτύχει αυτό το όριο, διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων και οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου που έλαβε σύνολο ψήφων μεγαλύτερο από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.Ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο εκλέγεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, σε απόλυτους αριθμούς για τις ψήφους στον δεύτερο γύρο των εκλογών, το RN της Λεπέν έλαβε 10.110.013 ψήφους έναντι 7.040.232 ψήφων του Νέου Λαϊκού Μετώπου και έναντι 6.692.365 ψήφων του Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά και από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών και ενώ αριστεροί και κεντρώοι απέσυραν εκατοντάδες υποψηφίους από τον δεύτερο γύρο, η Εθνική Συσπείρωση κράτησε τους περισσότερους δικούς της στη μάχη. Οι υποψήφιοι του RN συμμετείχαν σε 90 αναμετρήσεις με τουλάχιστον τρεις υποψηφίους.

Σε αυτές τις αναμετρήσεις όποιος κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, πήρε και την έδρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς που ήρθαν δεύτεροι, δεν εξασφάλισαν καμία έδρα για το RN στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: