Ξεκινούν τα «τελεσίγραφα» από ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ: Εξόφληση χρεών άνω των 150.000 ευρώ ή δημοσιοποίηση

Ξεκινούν τα «τελεσίγραφα» από ΑΑΔΕ – ΕΦΚΑ: Εξόφληση χρεών άνω των 150.000 ευρώ ή δημοσιοποίηση
Photo: pixabay.com
Ποιοι εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση και τα επόμενα βήματα.

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου, η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ προς όσους έχουν κύρια οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. Οι παραλήπτες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους εντός 15 ημερών.

Όσοι δεν καταφέρουν να εξοφλήσουν ολόκληρο ή μέρος του χρέους τους (τουλάχιστον τόσο ώστε να πέσει κάτω από το όριο των 150.000 ευρώ) ή δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι τις 24 Ιουλίου, θα δουν το όνομά τους στη “μαύρη λίστα” των δημοσιοποιημένων οφειλετών του Δημοσίου.

Για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη, η οφειλή του πρέπει να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, να μην έχει ρυθμιστεί και να είναι σε καθυστέρηση για περισσότερο από ένα χρόνο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023. Οι οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες τους τελευταίους 12 μήνες (από Ιούλιο 2023 έως Ιούλιο 2024) δεν θα οδηγήσουν σε δημοσιοποίηση του ονόματος του οφειλέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση:

  • Οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.
  • Οφειλές υπό αναστολή καταβολής λόγω προσωρινής διαταγής, δικαστικής απόφασης, πράξης διοικητικού οργάνου ή νόμου.
  • Οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.
  • Οφειλές νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μετά τη δημοσιοποίηση των οφειλών, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αίτησης του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Αιτήματα για διόρθωση, άρση ή διαγραφή των δημοσιοποιούμενων στοιχείων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες μόνο αν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ενώ αν δεν πληρούνται, το αίτημα θα απορρίπτεται χωρίς περαιτέρω διαβίβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: