Wood: Ανάπτυξη 2,8% στην Ελλάδα το 2024 εκτός εάν…

Wood: Ανάπτυξη 2,8% στην Ελλάδα το 2024 εκτός εάν…
epa04549652 A Greek flag flutters behind a statue of ancient philosopher Socrates at the Athens Academy, in Athens, Greece 7 January 2015. Amidst speculations on the Greek economy, the Greek people will decide on their next government on 25 January. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχόλιο της Wood & Company για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις πολιτικές επιπτώσεις μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Για ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει το 2,8% όμως με απόκλιση ίσως μισής μονάδας που θα κριθεί από τα τουριστικά έσοδα του 2024, κάνει λόγο ανάλυση της Wood & Company για την Ελλάδα.

Η επενδυτική εταιρεία σημειώνει για τη χώρα μας ότι τα εισοδήματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το κορυφαίο σημείο προ κρίσης, το 2009, ενώ προσθέτει ότι ο πληθωρισμός παραμένει στάσιμος και επηρεάζει αρνητικά με αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά των νοικοκυριών, ψαλιδίζοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Σημειώνει, δε, ότι η ανεργία βρίσκεται σε στάσιμο επίπεδο, το ίδιο και η οικονομική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας όμως το 2024 ως ένα έτος μετάβασης.

Πιο αναλυτικά, για την Ελλάδα η Wood & Company προβλέπει τα εξής:

Οικονομική Ανάκαμψη και Προοπτικές για την Ελλάδα το 2024

Γενική Επισκόπηση και Οικονομικές Προσδοκίες:

  • Οικονομική Ανάκαμψη και Ανάπτυξη:
    • Η Ελλάδα έχει εξέλθει από την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από την δημοσιονομική κρίση του 2010. Το τρέχον δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται γύρω στο 3%, υποστηριζόμενο από βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και μια ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, που διατηρεί τα κόστη δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
    • Το 2023, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20.920 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2022, αν και εξακολουθεί να είναι 2% κάτω από το επίπεδο του 2009. Το ποσοστό φτώχειας έχει μειωθεί από 32,4% το 2015 σε 26,1% το 2023. Το μερίδιο των εξαγωγών βελτιώθηκε στο 38,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 24% το 2010.
  • Οικονομική Δραστηριότητα και Προοπτικές για το 2024:
    • Η Ελλάδα επωφελείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, την αυξημένη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το 2024 παραμένει έτος μετάβασης. Οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται με χαμηλούς μονοψήφιους ρυθμούς, ενώ ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να μειώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ο υψηλός αντιληπτός και επίμονος πληθωρισμός περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς οι περισσότεροι μισθολογικοί συμβάσεις δεν δείχνουν αύξηση, με τα εισοδήματα να αυξάνονται κυρίως από υπερωρίες, μπόνους ή αλλαγές εργασίας.

Πρόσφατα Οικονομικά Δεδομένα και Αγοραστικό Κλίμα:

  • Αγορά Εργασίας:
    • Η αγορά εργασίας ήταν υποτονική, με μειωμένη διάθεση προσλήψεων τον Ιούνιο, παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω με διατηρήσιμους ρυθμούς, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη ισχυρή.
  • Ακίνητα και Τουρισμός:
    • Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, μειωμένες από το μέσο όρο του 13,8% πέρυσι. Ο τουρισμός φαίνεται ισχυρός, με τα ταξιδιωτικά έσοδα να αυξάνονται κατά 22% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2023, και περαιτέρω επιτάχυνση αναμένεται καθώς προχωρά το καλοκαίρι.
  • Επιπτώσεις Πυρκαγιών:
    • Οι πυρκαγιές, που επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα πέρυσι μαζί με σημαντικές πλημμύρες, αποτελούν έναν επαναλαμβανόμενο κίνδυνο. Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι δείκτες έρευνας υποδεικνύουν ότι η οικονομία επιταχύνεται από την αρχή του έτους, αν και η πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8% για το 2024 έχει ένα κίνδυνο μείωσης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της σημασίας των τουριστικών εσόδων.

Πολιτικό Τοπίο:

  • Ευρωπαϊκές Κοινοβουλευτικές Εκλογές:
    • Το κυβερνών κόμμα, Νέα Δημοκρατία, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες στις Ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας μόνο 28,3% των ψήφων, έναντι των δημοσκοπήσεων που έδειχναν 32-34%. Τα ακροδεξιά κόμματα ΕΛ, ΝΙΚΗ και ΠΕ έλαβαν σημαντική υποστήριξη. Παρά αυτό, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη έγκριση για τη Νέα Δημοκρατία στο 30,4%.
  • Οικονομικά και Πολιτικά Δεδομένα:
    • Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν 2,1% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, με αναμενόμενη αύξηση 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν 2,4% ετησίως τον Μάιο, με αναμενόμενο 2% τον Ιούνιο. Το επιτόκιο πολιτικής μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με αναμενόμενη ακόμη μία μείωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 10,6% τον Μάιο, βελτιωμένο στο 10,4% τον Ιούνιο. Ο τουρισμός παραμένει ισχυρός, με τα ταξιδιωτικά έσοδα να αυξάνονται κατά 22% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, παρά τις αδύναμες εισροές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη μικρή τουριστική κίνηση από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: