NATO: Μαχητικά F-16 και επιπλέον 40 δισ. δολάρια στην Ουκρανία – Ικανοποίηση Ζελένσκι

NATO: Μαχητικά F-16 και επιπλέον 40 δισ. δολάρια στην Ουκρανία – Ικανοποίηση Ζελένσκι
Flags of Ukraine and NATO are seen before a press conference of NATO Secretary General Jens Stoltenberg and President of Ukraine Volodymyr Zelensky following their negotiations in Kyiv, Ukraine 29 April 2024, amid Russia's invasion of Ukraine. NATO can create a special Fund for the financial support of Ukrainian defenses in the amount of EUR 100 billion. President of Ukraine Volodymyr Zelensky announced this during a joint briefing with NATO Secretary General Jens Stoltenberg in Kyiv, reports Ukrinform. NATO Secretary General Jens Stoltenberg made an unannounced visit to Kyiv on April 29, 2024, according to local media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στη σύνοδο κορυφής του NATO, οι ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους για υποστήριξη της Ουκρανίας.

Μεταφέροντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας, το NATO επανέλαβε την αποφασιστική του υποστήριξη στην Ουκρανία, σε μια ιστορική σύνοδο που σκιάζεται από αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως στις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία είναι σε κατάσταση πολέμου», τόνισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας τη στρατιωτική υποστήριξη από Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν. Στο τελικό ανακοινωθέν, οι ηγέτες του NATO εξέφρασαν ανησυχία για τη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας και καταδίκασαν την υποστήριξη του Πεκίνου στη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης της συμμαχίας, παρά τις αμφισβητήσεις για την υγεία του και την ικανότητά του να κερδίσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου, κράτη μέλη του NATO άρχισαν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαβεβαιώνει ότι αυτά θα συμβάλουν στη «δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι τα F-16 θα πετάξουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο το καλοκαίρι, ενώ το Βέλγιο και η Νορβηγία δεσμεύτηκαν για επιπλέον μαχητικά.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι σύμμαχοι θα προμηθεύσουν πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, περιλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ιταλία θα συμβάλουν σε αυτό.

Δύο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να αναπτύξουν την αμυντική βιομηχανία τους, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς 23 από τα 32 μέλη της συμμαχίας αφιερώνουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα φθάσει κατ’ ελάχιστον τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά.

Αν και η Ουκρανία ελπίζει σε πρόοδο για την ένταξή της στο NATO, οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιτίθενται σε άμεση ένταξη. Ωστόσο, στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται πως η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη είναι «μη αναστρέψιμη».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι αποφάσεις του NATO προσφέρουν σαφήνεια στην Ουκρανία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις, εν μέσω ανησυχιών για τον ρόλο της Γαλλίας μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η σύνοδος διεξήχθη υπό τη σκιά πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να αντιμετωπίζει αμφισβητήσεις για την υποψηφιότητά του. Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός σύμμαχος, παρά τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ χαρακτήρισε την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ «πολύ τοξική». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συμμετείχε στη σύνοδο μετά από επισκέψεις του στη Μόσχα και στο Πεκίνο, προκαλώντας αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: