Eurobank: Γιατί βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες του 2023

Eurobank: Γιατί βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες του 2023
Photo: pixabay.com
Η Eurobank αναλύει τους λόγους πίσω από τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρά τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank “7 ημέρες οικονομία” εστιάζει στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τα τελευταία τρίμηνα, αναλύοντας τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το οικονομικό κλίμα το β’ τρίμηνο του 2024 ανέκτησε τις απώλειες που σημειώθηκαν στο τέλος του 2023 λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το γ’ τρίμηνο του 2023, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε τις 109,8 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων, ενώ το δ’ τρίμηνο του ίδιου έτους μειώθηκε στις 105,6 μονάδες. Ωστόσο, το β’ τρίμηνο του 2024, ο δείκτης ανέβηκε στις 110,0 μονάδες, καλύπτοντας τις απώλειες και υπερβαίνοντας κατά πολύ το αντίστοιχο μέγεθος της Ευρωζώνης (95,9 μονάδες).

Ένας από τους βασικούς λόγους της χαμηλής απόδοσης το 2023 ήταν οι επιπτώσεις της πλημμύρας Daniel, η οποία επηρέασε σημαντικά την παραγωγή στη Θεσσαλία, που συνεισφέρει το 16,8% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας. Οι επιπτώσεις της πλημμύρας προκάλεσαν σημαντική μείωση στην παραγωγή και τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2023 επιβάρυναν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, η ανάκαμψη του δείκτη το β’ τρίμηνο του 2024 οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία αυξήθηκε στις 3,1 μονάδες το β’ τρίμηνο του 2024 από τις -0,3 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 49,9 μονάδες από 38,4 το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βελτιώθηκε στις -42,7 μονάδες από -46,1 μονάδες το α’ τρίμηνο του 2024.

Αυτοί οι τομείς, μαζί με τις κατασκευές, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρίμηνα. Η συμβολή του τομέα των υπηρεσιών ανέρχεται στο 77,6% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, με τους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας και των κατασκευών να ακολουθούν με 15,5%, 4,5% και 2,3% αντίστοιχα.

Η ισχυρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του δείκτη μεταποίησης PMI πάνω από τις 50 μονάδες, εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2024. Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών, εξαιρουμένων των πλοίων και των πετρελαιοειδών, παρουσίασαν μείωση τον Μάιο, μετά την αύξηση του Απριλίου.

Συνολικά, η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και η σταθεροποίηση των βασικών δεικτών εμπιστοσύνης προσφέρουν αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: