Εκλογές στις ΗΠΑ: Εντείνονται οι πιέσεις στον Μπάιντεν για να αποσύρει την υποψηφιότητα του

Εκλογές στις ΗΠΑ: Εντείνονται οι πιέσεις στον Μπάιντεν για να αποσύρει την υποψηφιότητα του
US President Joe Biden looks on during a Medal of Honor ceremony in the East Room of the White House in Washington, DC, on July 3, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP) Photo: AFP
Τουλάχιστον 17 Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής να αποσυρθεί και να επιτρέψει στο κόμμα να επιλέξει άλλον υποψήφιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αντιμετώπισε την Παρασκευή περισσότερες εκκλήσεις από συναδέλφους του Δημοκρατικούς να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, μετά από μια συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσε διαφοροποιημένες απαντήσεις, αλλά περιστασιακά σκόνταψε στα λόγια του.

Δεν ήταν σαφές αν η εμφάνιση του Μπάιντεν θα έπειθε τους αμφισβητίες στο κόμμα του ότι είναι το καλύτερο στοίχημά τους για να νικήσουν τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και να υπηρετήσουν άλλη μια τετραετία στον Λευκό Οίκο.

Τουλάχιστον 17 Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής να αποσυρθεί και να επιτρέψει στο κόμμα να επιλέξει άλλον υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανακοίνωσαν τις θέσεις τους μετά τη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν από το κοινό και οι αυξανόμενες ανησυχίες ότι είναι πολύ μεγάλος για τη θέση αυτή θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στην απώλεια εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία, αφήνοντάς τους χωρίς κανένα έλεγχο της εξουσίας στην Ουάσινγκτον σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Όμως ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

“Αν εμφανιστώ στο συνέδριο και όλοι πουν ότι θέλουν κάποιον άλλον, αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία”, είπε ο Μπάιντεν, προτού μεταβεί στον ψίθυρο που χρησιμοποιεί συχνά στη σκηνή για να δώσει έμφαση και να προσθέσει: “Δεν πρόκειται να συμβεί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν ίσως να μην καθησύχασε εκείνους που φοβήθηκαν από την κακή του εμφάνιση στο προεδρικό ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ στις 27 Ιουνίου.Σε κάποιο σημείο, αναφέρθηκε στην αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, ως “αντιπρόεδρο Τραμπ”. Αυτό συνέβη λίγες ώρες αφότου παρουσίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως “πρόεδρο Πούτιν” στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, προκαλώντας αναστεναγμούς από όσους βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο Μπάιντεν κατά καιρούς παραμόρφωσε τις απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο παρέδωσε επίσης λεπτομερείς εκτιμήσεις για παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, οι οποίες χρησίμευσαν ως υπενθύμιση της εμπειρίας δεκαετιών που διαθέτει στην παγκόσμια σκηνή.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί δεν καθησυχάστηκαν.

“Πρέπει να προτάξουμε τον ισχυρότερο δυνατό υποψήφιο για να αντιμετωπίσουμε την απειλή που συνιστά ο υποσχόμενος αυταρχισμός του Τραμπ. Δεν πιστεύω πλέον ότι αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν”, δήλωσε ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς από το Κονέκτικατ, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Αλλά ένα σημαίνον κομματικό στέλεχος, ο αντιπρόσωπος James Clyburn από τη Νότια Καρολίνα, επανέλαβε την υποστήριξή του το πρωί της Παρασκευής.

“Είμαι απόλυτα μέσα. Θα πορευτώ με τον Μπάιντεν προς όποια κατεύθυνση κι αν πάει”, δήλωσε στην εκπομπή “Today” του NBC.

Ανώτερος αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας χαρακτήρισε την παράσταση ως “το χειρότερο όλων των κόσμων”.
Δεν είναι καλό. Αλλά όχι τόσο κακή ώστε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη … Θα δώσει σε κάποιους αρκετή κάλυψη για να τον υποστηρίξουν δημοσίως, μόνο και μόνο για να πουν ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό ιδιωτικά”.

Ο χρηματοδότης Ντμίτρι Μέχλχορν δήλωσε ότι άλλοι χρηματοδότες του είπαν ότι είδαν μια ισχυρή επίδοση από τον πρόεδρο. “Αυτό είναι το πρόσωπο που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Τα λάθη είναι ψημένα και η ανοδική πορεία είναι ισχυρή”, δήλωσε στο Reuters.

Ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την Παρασκευή στο Ντιτρόιτ, όπου η εκστρατεία του λέει ότι θα επικεντρωθεί στους “κινδύνους” της ατζέντας του Τραμπ.

Η πόλη του Μίσιγκαν είναι επίσης η έδρα του εργατικού συνδικάτου United Auto Workers, οι ηγέτες του οποίου υποστήριξαν τον Μπάιντεν, αλλά τώρα αξιολογούν τις επιλογές τους”, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

Με τους περισσότερους Αμερικανούς ψηφοφόρους να είναι σταθερά χωρισμένοι σε ιδεολογικά στρατόπεδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα παραμένει κοντά.Μια δημοσκόπηση του NPR/PBS που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με ποσοστό 50% έναντι 48%, μια μικρή αύξηση σε σχέση με τη θέση του πριν από το ντιμπέιτ. Ο Μπάιντεν τα πήγε ελαφρώς χειρότερα από τον Τραμπ όταν στην ερώτηση συμπεριλήφθηκαν και υποψήφιοι τρίτων κομμάτων.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα βρήκε τον Μπάιντεν και τον Τραμπ ισόπαλους στο 40% έκαστος. Αλλά ορισμένοι μη κομματικοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο Μπάιντεν χάνει έδαφος στις λίγες ανταγωνιστικές πολιτείες που θα καθορίσουν την έκβαση των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com