Κάγια Κάλας: Πολέμια της Ρωσίας η νέα επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Κάγια Κάλας: Πολέμια της Ρωσίας η νέα επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 2023 σύζυγός της συμμετείχε σε επιχείρηση που συνέχιζε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η Κάγια Κάλας υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτηση της από την πρωθυπουργία της Εσθονίας προκειμένου να αναλάβει τη θέση της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η 47χρονη Κάλας έχει γίνει γνωστή ως επικριτής της γειτονικής Ρωσίας και των επεκτατικών της στόχων, όπως λέει, από τότε που έγινε πρωθυπουργός της Εσθονίας στις αρχές του 2021.

Ως ασυμβίβαστη φωνή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπέρ της άνευ όρων υποστήριξης του Κιέβου και του περιορισμού της Μόσχας, οδήγησε τη χώρα της των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων να γίνει ένας από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν στρατιωτικούς δωρητές στην Ουκρανία.

Η Κάλας καταζητείται στη Ρωσία από τον Φεβρουάριο για τον ρόλο της στην αφαίρεση μνημείων της σοβιετικής εποχής στη χώρα της.

Γεννημένη στο Ταλίν, είναι η δισέγγονη του πρώτου αρχηγού της εσθονικής αστυνομίας, καθώς η νεοσύστατη ανεξάρτητη χώρα αναδύθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να απορροφηθεί από τη Σοβιετική Ένωση το 1940.

Η Κάλας χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, αν και δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες της ΕΕ την επίμονη περιφρόνησή της στη Ρωσία. Πάνω απ’ όλα, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας έχει διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με τη Μόσχα ακόμη και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η δημοτικότητά της στην πατρίδα της υπέστη πλήγμα όταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πέρυσι ότι ο σύζυγός της συμμετείχε σε επιχείρηση που συνέχιζε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ακόμη και όταν η Κάλας επέκρινε δημοσίως όλους όσοι το έκαναν.

Η κυβέρνησή της αύξησε επίσης τους φόρους λίγο μετά τις εκλογές του 2023 και νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, στον οποίο αντιτίθεται σχεδόν η μισή χώρα.

Οικογενειακή δυναστεία

Ο πατέρας της ήταν διοικητής της νέας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και ίδρυσε το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα το 1994, του οποίου ηγήθηκε για μια δεκαετία. Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Εσθονίας και αργότερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το 2011, η Κάγια Κάλας εγκατέλειψε την καριέρα της ως εταίρος σε δικηγορικό γραφείο του Ταλίν για να θέσει, με επιτυχία, υποψηφιότητα για το εσθονικό και στη συνέχεια για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος.

Αφού ηγήθηκε του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας το 2021.Γνωστή για την δυναμική της στην προώθηση πολιτικών, έχει κατηγορηθεί για αλαζονεία από ορισμένους από τους επικριτές της.

Η Κάλας δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η ασφάλεια της μικρής χώρας της εξαρτάται από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com