Ένταση μεταξύ των ξεναγών και του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο νομοσχέδιο

Ένταση μεταξύ των ξεναγών και του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο νομοσχέδιο
Photo: pixabay.com
Το κλείσιμο των σχολών, ο περιορισμός σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και οι μη επαγγελματίες.

Απεργία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών υποστηρίζοντας ότι υποβαθμίζει την εκπαίδευση και το επάγγελμά τους και ότι περιορίζει το έργο τους αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα οι ξεναγοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες αλλαγές, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τη σημασία της ιστορίας, των αξιοθέατων και του πολιτισμού της Ελλάδας, τα οποία δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένα μέρη.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι οι προσπάθειές τους για ενίσχυση του ελέγχου των παράνομων ξεναγήσεων και για αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών αγνοήθηκαν.

«Δεν είναι δυνατόν οι ξεναγοί να περιορίζονται σε άσκηση του επαγγέλματος τους μονάχα σε περίκλειστους αρχαιολογικούς χώρους. Δηλαδή έξω από τον Λευκό Οίκο, από τα Μετέωρα που είναι προστατευόμενος χώρος από την UNESCO θα μπορεί να ξεναγεί ανεξέλεγκτα οποιοσδήποτε;» διερωτάται η Μαρία Κυριακίδου, Ιδιοκτήτρια της Easy Guide Tourism Services, με πολυετή εμπειρία στις ξεναγήσεις.

Όπως επισημαίνει στο Fortune, τέτοιου είδους διαμαρτυρίες δεν οδηγούν πουθενά, καθώς μέλημά τους είναι να προωθείται ο συνδικαλισμός και όχι να αντιμετωπίζεται σε συντεχνιακή βάση το πρόβλημα. «Από το 2010 το επάγγελμα κατακρεουργείται. Η άποψή μου είναι ότι ο αγώνας θα πρέπει επί της ουσίας να είναι πιο πιεστικός και να σταλεί το μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, βλέπουμε ότι βγαίνουν φωτογραφικοί νόμοι και γίνονται δημοπρασίες ή αναθέσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε εάν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω» λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζει πως η Ελλάδα βραβεύτηκε για τις σχολές ξεναγών από τον ευρωπαϊκό φορέα CEDEFOP χαρακτηρίζοντάς τες ως πρότυπο για την ίδρυση αντίστοιχων σχολών και σε άλλα κράτη της Ευρώπης, ωστόσο η Υπουργός Τουρισμού αποφάσισε να κλείσει και τις πέντε σχολές στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς θα έχεις ξεναγούς με υψηλή κατάρτιση όταν γίνονται πλέον ταχύρρυθμα δίμηνά σεμινάρια από τα οποία μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού ιστορικοί τέχνης και αρχαιολόγοι; Παραδοσιακά για να γίνει κάποιος ξεναγός δίνει εξετάσεις και πρέπει να περάσει 38 μαθήματα. Θα πρέπει όλοι να δίνουν εξετάσεις, να κάτσουν στα θρανία δύο χρόνια και να ισχύουν τα ίδια κριτήρια. Ακόμα και στις ξένες γλώσσες δεν γίνεται πια αξιολόγηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν μέσα από τις Πρεσβείες. Σήμερα δέχονται το πτυχίο στην ξένη γλώσσα και ας το έχει πάρει κάποιος πριν από 20 χρόνια! Θεωρώ ότι όλο αυτό έχει τις ρίζες του στους μεγάλους tour operators που θέλουν να πληρώνουν λιγότερο τους επαγγελματίες του κλάδου. Αντί να δίνουν 150 € το τρίωρο να παίρνουν κάποιον που θα το κάνει με το ένα τρίτο της τιμής».

Η κα Κυριακίδου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στις παράνομες ξεναγήσεις που γίνονται από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες. «Αρκετοί ανoίγουν sites και διαφημίζουν δωρεάν ξεναγήσεις. Όταν γίνονται έλεγχοι ισχυρίζονται ότι μιλάνε σε φίλους τους χωρίς χρηματικό αντίτιμο, όταν στην πραγματικότητα πουλάνε το προϊόν και υπάρχει μία παράνομη οικονομική συνδιαλλαγή».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασε την συμπαράστασή του στους ξεναγούς που απέργησαν ενάντια στην υποβάθμιση του επαγγέλματος τους, υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση του Υπουργείου τουρισμού που περιορίζει το ρόλο του ξεναγού στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους είναι ένα πλήγμα όχι μόνο για το επάγγελμα του ξεναγού, αλλά και για την εικόνα της χώρας μας στα εκατομμύρια των επισκεπτών.

«Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα δεν διαθέτει μόνο οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους αλλά χιλιάδες μεγάλες και μικρές αρχαιολογικές θέσεις, μνημεία, ιστορικά τοπία, λαϊκό πολιτισμό και ιστορία. Η διαχείριση της συνοδείας των επισκεπτών απαιτεί επαγγελματισμό, εκπαίδευση και γνώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση υποβαθμίζεται το ίδιο το τουριστικό προϊόν, για το οποίο κόπτεται το Υπουργείο Τουρισμού, και δυσφημείται η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Ζητάμε από το υπουργείο τουρισμού να αποσύρει τη ρύθμιση αυτή και να στηρίξει υψηλής ποιότητας ξεναγικές σπουδές στην Ελλάδα» δήλωσε ο Σύλλογος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: